De Tajine, ja wat zullen we zeggen. Jammer dat het zo lang heeft moeten duren voor dit in Nederland werd ontdekt? Dit is namelijk zo ongeveer de enige manier waarop er in Arabische, of eigenlijk, Noord Afrikaanse landen wordt gekookt.
De Tajine wordt onlosmakelijk verbonden met Marokko, maar dat is slechts 1 van de landen waar er veelal met de Tajine wordt gekookt. Waarschijnlijk omdat bijvoorbeeld Algerije en Tunesië iets minder bekend zijn. Maar om te zeggen dat de Tajine uit Marokko komt, is als zeggen dat patat uit Nederland komt. Een Belg zal dit betwisten en de Franse friet komt bijvoorbeeld ook niet uit de lucht vallen.
Veel mensen denken dat je de Tajine niet kunt gebruiken als je kookt op inductie, en voor de echte Tajine die je in Noord-Afrika voor een prikkie op elke Bazar (markt) vindt, is dit ook het geval. Hoewel dat echt de beste Tajine zijn, zijn ze niet geschikt voor inductie. Bovendien zijn deze allemaal met de hand gemaakt en is het de vraag of ze goed dicht afsluiten.
Wil jij alles weten over de Tajine inductie? Lees dan vooral verder, we gaan alles met je bespreken. Aan het einde zullen we je voorzien van een Top 5 van de beste Tajine inductie.
Top 5 Beste Tajine inductie
Nu je van alles weet over de Tajine en wat je er allemaal mee kunt, kunnen we ons voorstellen dat je er zelf ook graag een wil! Dan het liefste ook niet zomaar 1, maar de beste Tajine, geschikt voor inductie natuurlijk! Wij voorzien je van een leuke Top 5, bestaande uit 5 Tajine, die dus allemaal op inductie kunnen. De top 5 staat in willekeurige volgorde.
Le creuset Tajine (Ebbenzwart, 31cm)
Deze mooie Tajine is gemaakt van een combinatie tussen aardewerk en gietijzer. Dankzij de gietijzeren, magnetiseerbare onderkant is deze geschikt voor inductie, en dankzij de Aardewerk deksel behoud je de authentieke Tajine smaak.
De grootte van deze Tajine komt op 31 cm (breedte) Dit is de meest gangbare Tajine maat en zal waarschijnlijk goed op je inductieplaat passen.
Deze Tajine valt op omdat deze zwart van kleur is. Dit mooie model zal in geen enkele keuken misstaan!
Le Creuset Tajine (Kersenrood, 31cm)
Wederom een Le Creuset topper! Deze mooie kersenrode Tajine telt 31cm en is wat ons betreft een van de beste keuzes die je kunt maken. Geloof ons vooral niet op ons woord, doen we zelf ook niet. Persoonlijke meningen hebben echter niks te maken met het feit dat deze Tajine het meest wordt verkocht en ook het best wordt beoordeeld.
Le Creuset staat vooral bekend om de kwaliteit van de producten en dat is bij deze mooie Tajine niet anders. Gekozen materiaal voor deze Tajine is gietijzer, is van goede, zware kwaliteit en zeer stevig. De deksel is gemaakt van aardewerk, voor de ultieme smaakbeleving, op zijn Noord-Afrikaans.
We zagen zonet al even de zwarte versie, maar deze rode kon ook absoluut niet ontbreken als het om de allerbeste Tajine gaat. Le Creuset heeft overigens ook andere maten beschikbaar.
Tajine Teffo (Graniet,34cm)
Deze stijlvolle Tajine van Teffo is gemaakt van graniet en zwart van kleur. Dankzij de dikke laag van aluminium wordt de warmte gelijk verdeeld tijdens het stoven. Prefect voor een heerlijk Tajine gerecht.
De Tajine is voorzien van 2, handige roestvrijstalen handvaten. De deksel is gemaakt van glanzend, wit aardewerk zodat je de authentieke smaak van de echte Tajine gerechten niet misloopt.
De breedte van deze Tajine komt op 34cm en is hiermee ruim genoeg om voor meerdere mensen tegelijk te koken. Klaar met koken? Dan kan deze Tajine zo de vaatwasser in.
Voordeel pakket Tajine Aardewerk (Met inductie adapter)
Deze Tajine ziet er het meeste uit als de authentieke originele Tajine zoals je die in Noord-Afrika zou vinden. Voorzien van mooie schilderingen aan de buitenkant en gemaakt van aardewerk.
Dit model heeft wat ons betreft, 2 redenen om in de Top 5 van beste Tajine staan;
Ondanks dat gerechten in Tajine die echt bedoeld is voor inductie, dankzij de aardewerk deksel nog steeds een authentieke smaak hebben, zijn de ECHTE Tajine toch wel, ook aan de onderkant, van aardewerk gemaakt.
De aardewerk Tajine is echter niet geschikt voor inductie en dus zul je deze misschien al gauw overslaan. Deze Tajine is van Aardewerk EN is dankzij de meegeleverde inductie adapter, geschikt om te gebruiken op jouw inductieplaat. Het beste van 2 werelden dus.
De andere reden is dat dit een compleet pakket is, waarbij je een Tajine krijg, een adapter voor inductiegebruik en de rasechte Noord-Afrikaanse specerij; Ras El Hanout. Met deze specerij creëer je een authentieke Noord-Afrikaanse smaak, in een handomdraai, gewoon in jouw keuken.
De maat van de Tajine komt op 30cm.
Tajine Aluminium
We sluiten de Top 5 Tajine inductie af met een Aluminium Tajine. Deze mooie Tajine heeft een zeer goede kwaliteit en is voorzien van een antiaanbaklaag. Je eten blijft dus niet plakken in de Tajine.
De Tajine is 28cm breed en de schaal telt een hoogte van 7,5cm, geschikt voor zeker 6 personen. Wil je de Tajine op tafel zetten, met je nieuw uitgevonden recept? De Tajine heeft siliconen handvaten, dus oppakken en meenemen naar tafel is geen probleem. (Leg er wel even iets onder natuurlijk!)
Deze Tajine is te gebruiken op alle warmtebronnen, dus ook inductie behoort tot de mogelijkheden van deze mooie, mat zwarte Tajine.
Wat is een Tajine
De Tajine is een soort van stoofpan, geheel gemaakt van aardewerk en gebruik je rechtstreeks op het vuur om je gerechten te bereiden. De Tajine wordt in onder andere Noord-Afrika dagelijks gebruikt en je eten krijgt er een heerlijke authentieke smaak van.
De Tajine heeft een hoge, soort van kegelvormige deksel. Je kunt niet alleen je eten klaarmaken in de Tajine, je kunt hem ook daarna op tafel zetten en je eten uit serveren.
Zo is de Tajine uberhaupt ooit naar Nederland gekomen, als decoratie en voor het “mooi” serveren van je eten, die je (totaal niet logisch) in een andere pan had klaar gemaakt.
De moed om de Tajine ook te gaan gebruiken voor waar hij eigenlijk voor is (koken), kwam pas veel later, maar het is er gelukkig! Zoals met alles, al gauw volgden er hoopjes meer mensen en inmiddels kent bijna iedereen de Tajine wel. Of deze ook echt wordt gebruikt waar hij voor is dat weten we niet, maar ze worden wel veel verkocht en dit is niet zomaar!
De echte originele Tajine die je bij de oudere garde nog steeds exclusief zult vinden, zien er wel even iets anders uit dan de Tajine die wij gaan bespreken en die je waarschijnlijk kent.
Hoe mooi de Tajine wordt bewerkt voor het serveren, zo saai ziet de echte Tajine eruit. Gewoon de kleur van aardewerk, niet geglazuurd, geen tekeningen en egaal? Nooit van je leven, want ze zijn allemaal met de hand gemaakt.
De hobbels en bobbels van een echte Tajine zijn trouwens alleen maar charmant! Niks mis mee! Mocht je een van deze authentieke exemplaren bemachtigen en je wil ermee koken, laat de Tajine dan eerst even minimaal 24 uur in water staan. Zo voorkom je dat het aardewerk gaat kraken bij de hitte.
We zeiden het al even, de Tajine is inmiddels erg populair en er zijn ook meerdere varianten op de markt gekomen zoals een gietijzeren Tajine en zelfs een elektrische Tajine!
Je gebruikt de Tajine niet voor een snelle hap, want de voornaamste manier van eten bereiden in de Tajine is stoven.
Wat kun je met een Tajine (Inductie)
Wat kun je er niet mee, ja patat bakken ofzo, beter niet doen. Wat we willen zeggen is dat je enorm veel keuze hebt. Je zult misschien, als veel andere mensen denken, ik stoof helemaal niet zo vaak. Eeuwig zonde, maar we snappen het wel.
Je denkt misschien ook dat de gerechten die je klaar kunt maken in de Tajine Inductie beperkt zijn. Niks is minder waar en hoewel je er dan geen patat mee bakt, kun je er echt wel dagelijks mee koken en ook elke dag weer iets anders op tafel zetten.
Je doet alle ingrediënten in de Tajine waardoor alles, zelfs je aardappels, de heerlijke smaak van de rest van het gerecht krijgt. Daar kunnen de aardappels met jus echt niet tegenop!
Groente, vlees, vis, kip, je zegt het maar! Grappig weetje; Als je iets met de Tajine hebt gemaakt is dat ook gelijk de naam van je recept. Kip Tajine bijvoorbeeld, heerlijk met couscous, dadels en amandelen! Heb je er vis in gedaan? Dan heb je Vis Tajine gemaakt.
Het zou doodzonde zijn als je een Tajine koopt, zonder dat je hier een receptenboek bij koopt, of zelf een receptenboekje samenstelt met de vele, heerlijke Tajine recepten die je op het internet kunt vinden.
7 stappen voor heerlijke Tajine gerechten;
Wil je zelf experimenteren? Dat kan met een Tajine eindeloos! We zetten een paar stappen voor je op rij die je eigenlijk altijd kunt volgen. Wat je ook klaar wil maken, dit moet ongeveer je volgorde zijn;
- Moet er vlees is? Bak dit eerst even aan met een klein beetje zonnebloemolie, gewoon in de Tajine.
- Uitje en knoflook? Dit mag er nu bij, lekker laten fruiten in het bakvocht.
- Verse kruiden? Koriander wordt veel gebruikt in Tajine gerechten en geeft echt de typische Noord Afrikaanse smaak. Beetje vocht toevoegen zoals bouillon of water. (Een andere specerij die je absoluut nodig gaat hebben; Ras El Hanout).
- Lekker laten sudderen, tot je vlees bijna gaar is, maar niet helemaal!
- Leg de gewenste groenten gewoon bovenop het vlees. Let er hierbij op dat de groente met de meeste gaar-tijd, onder de ‘snellere’ groente komt. (Deksel erop en stoven maar)
- Moet er ook vis bij? Dan mag dit er nu bij, dus bovenop de groente en de deksel er weer op.
- Nu is het wachten tot alles klaar en gaar is. De Tajine stooft lekker door, maar let er wel op dat er altijd vocht inzit.
Eerste Gebruik Tajine;
Gebruik je de Tajine voor het eerst? Voor een aardewerk Tajine geldt dat deze eerst 24 uur in water moet weken. Zo voorkom je dat de Tajine barst bij hitte. Vervolgens smeer je de gehele Tajine in met Olijfolie en plaats je de Tajine 2 uur in de oven. (Voorverwarmd op 150 graden). Laat de Tajine in de oven afkoelen en smeer hem daarna nogmaals in met olijfolie. Klaar!
Tajine op inductie, kan dat wel?
De authentieke Tajine zoals je ze in de landen van herkomst ziet, zijn niet geschikt voor gebruik op inductie. Deze zijn alleen geschikt voor in de oven en op het gasfornuis want ze zijn gemaakt van aardewerk.
Aangezien de Tajine en ook het koken op inductie steeds populairder wordt, zijn er tegenwoordig verschillende soorten Tajine te verkrijgen. Een elektrische Tajine is hier 1 van, maar ook Tajine voor inductie behoort tot de opties.
Een moderne Tajine wordt niet meer gemaakt van alleen Aardewerk, hoewel ze hier deels nog wel uit bestaan. De deksel is vaak een deel wat altijd van Aardewerk zal blijven, hier komt namelijk voornamelijk de authentieke smaak van Tajine gerechten vandaan.
Om een Tajine op een inductieplaat te kunnen gebruiken zal de onderkant van de Tajine gemaakt moeten zijn van ander materiaal, zoals Aluminium en gietijzer.
Een inductie kookplaat werkt door middel van magnetisme. Hierom is het erg belangrijk om goed te kijken naar een Tajine die voorzien is van een geschikte onderkant.
De voordelen van een Tajine Inductie
Het grootste voordeel is de smaak van de Tajine gerechten, maar misschien is dit net niet genoeg voor je. We hebben alle voordelen daarom voor je verzameld en zetten deze handig voor je in een rijtje;
- Minder afwas! Je doet namelijk alles gewoon in 1 pan (Tajine)
- Dankzij de deksel van aarde en de kegelvorm wordt stoom binnengehouden en smaken bij elkaar gehouden.
- Behoud van vitamines en mineralen.
- Ideaal voor slowcooking, alles wordt langzaam en gelijkmatig bereid.
- Vegetarisch koken? Er gaat een wereld voor je open met de Tajine!
- Restjes van allerlei etenswaren? Alles kan zo de Tajine in, in plaats van de kliko.
- Eindeloos experimenteren
Zitten er nadelen aan een Tajine Inductie?
Dit ligt er maar net aan welke je hebt. De Tajine inductie zal uit minder aardewerk bestaan en heeft daarmee ook niet de nadelen als; Kan geen hele hete vlammen aan.
Een Tajine kan scheuren als deze lang droog is. Een Tajine heeft hierom wel wat onderhoud nodig om zo lang mogelijk van je nieuwe Tajine te kunnen genieten.
Men denkt vaak dat een ander nadeel is, dat je geen vlees kunt aanbraden in een Tajine. Maar wij zouden zeggen; Laat je Tajine goed heet worden, doe er een drupje zonnebloemolie in en probeer het zelf eens uit.
Tajine inductie kopen, waar moet je op letten?
Als eerste zul je (natuurlijk) moeten kijken of de Tajine geschikt is voor inductie. De onderkant van de Tajine moet hiervoor magnetiseerbaar, vlak en plat zijn.
Wij hebben uitsluitend Tajine in de Top 5 staan die geschikt zijn voor inductie.
Klinkt misschien overbodig, maar kijk even naar de deksel van je Tajine. Je moet namelijk wel echt de kegelvormige deksel hebben, die gemaakt is van Aardewerk. Alleen zo krijg je de echte traditionele smaak van de Tajine gerechten.
De Tajine is er om te stoven, dus het in van groot belang dat je een Tajine hebt die goed afsluit. Past de deksel er goed op, of komt er toch nog lucht bij? Als er lucht bij komt, verlies je vocht en kan je gerecht uitdrogen.
Als laatste, let op de maat. Ook logisch, maar hij moet natuurlijk wel op je inductieplaat passen! De betere webshops hebben de maten er duidelijk bij staan.