De beste koperen pannen

De beste koperen pannen

Koperen pannen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te koken met koperen pannen, dit komt omdat er best een aantal voordelen zijn aan het koken met koperen pannen.

Zoals met alles dat populair is, is er tegenwoordig een ruime keuze aan koperen pannen en het kan daarom moeilijk zijn om de beste koperen pannen eruit te pikken.

Hier helpen we je graag bij. We gaan je eerst van alles uitleggen over koperen pannen, zoals waarom deze nou zo populair zijn, wat de voordelen en nadelen zijn, hoe je ze mooi houdt en als laatste; Een top 5 van de beste koperen pannen.

Op die manier hopen we de keuze voor jou iets makkelijker te maken, zodat ook jij binnenkort je gerechten klaar kunt maken in de allerbeste koperen pannen.

Top 5 van de beste koperen pannen

Ben je overtuigd van de voordelen van koken met koper? Dan ben je vast benieuwd welke nu echt de allerbeste koperen pan(nen) is of zijn.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er nogal wat verschillen en hoewel persoonlijke keuze natuurlijk een grote rol speelt, zijn er wel bepaalde kwalitatieve punten waar je rekening mee kunt houden voordat je de beste koperen pan koopt.

Om je een handje te helpen hebben wij een selectie gemaakt van 5 van de beste koperen pannen. Deze staan in willekeurige volgorde en uiteindelijk is het ook een kwestie van smaak, maar hopelijk wordt de keuze iets makkelijker met onderstaande opties;

De Buyer koekenpan koper

Deze koekenpan bestaat voor niet minder dan 90% uit koper en de coating aan de binnenkant is gemaakt van RVS. Dit maakt dat de pan makkelijk schoon te maken is, gewoon met de hand.

De pan heeft een elegant ontwerp, gemaakt van gietijzer en ligt heerlijk in de hand.

De pan is geschikt voor koken op inductie en kan ook metalen keukengerei kan veilig gebruikt worden.

Royalty Line Koperen pannenset

Met de Royalty line haal je niet de beste koperen pan in huis, je haalt een hele set van koperen pannen in huis. 6 stuks om precies te zijn en hiermee heb je overal de geschikte pan voor in huis.

Deze koperen pannen zijn voorzien van een keramische coating zodat het eten niet in aanraking komt met het koper en zodat het eten niet aanbrandt.

De pannen zijn van hoge kwaliteit en bovendien ook goed te betalen. Helemaal als je ervanuit gaat dat je betaalt voor een complete set inclusief deksels en 4 afneembare handvaten.

Deze pan is ook geschikt voor inductie en mag ook in de vaatwasser, maar dit kun je voor een optimale levensduur, beter niet doen.

Vogue Tri-Wall koekenpan koper

Deze mooie koperen koekenpan komt uit de Tri-Wall serie van Vogue. De pan is maar liefst 2,5 mm dik en je kunt dus stellen dat deze van goede kwaliteit is.

Aan de buitenkant is deze koekenpan geheel van koper, maar aan de binnenkant is deze voorzien van een RVS-laag. Dit ter voorkoming van contact tussen het eten en het koper, het tegengaan van aanbakken en voor het makkelijk schoonmaken van de pan.

Deze koperen koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen BEHALVE inductie.

Masterchef koperen kookpan

Deze koperen kookpan is afkomstig van Master Chef en is niet mis! Naast het mooie uiterlijk van deze koperen kookpan, is de inhoud ervan ook prima. Met een diameter van 16cm en 1,4 liter heb je genoeg ruimte.

Deze pan is vervaardigd uit hoogwaardig koper en aluminium. De stay cool handgrepen zijn van RVS en de pan is voorzien van een glazen deksel. De pannen in deze serie zijn aan de binnenzijde voorzien van maatverdeling wat erg handig is.

Deze mooie kookpan is geschikt voor inductie en mag ook in de vaatwasser, maar dit raden we niet aan.

The Goods Club koperen koekenpan professioneel

Deze mooie koperen koekenpan is een echte eyecatcher en zou in geen enkele keuken misstaan. De koperen pan heeft een opbouw van 3 lagen waardoor deze pan perfect is om te braden.

De coating van deze pan is gemaakt van roestvrij staal, en is krasvrij om de levensduur van je nieuwe koperen pan te verlengen. De handgreep is ergonomisch en ook van (hol) RVS gemaakt. Deze blijft tijdens het gebruik altijd lekker koel dankzij de ‘cooltouch’ technologie, wel zo handig en bovendien veilig.

De koekenpan is met een diameter van 28cm ruim genoeg om voor meerdere mensen tegelijk eten te bereiden.

Hoewel deze op bijna alle warmtebronnen te gebruiken is, is inductie hier GEEN van.

Deze mooie koekenpan is goed te betalen en ideaal voor dagelijks gebruik.

Welke koperen pan of pannen je ook koopt, verleng de levensduur door er goed voor te zorgen.

Waarom koken met koperen pannen?

Koks houden ervan om met koperen pannen te koken. Dit komt omdat koper een van de betere, zo niet beste metaalgeleiders is. Koperen pannen worden dus gelijkmatig en snel heet. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat als je een pannenkoek bakt, deze in het midden toch niet helemaal gaar is.

Dankzij de effectieve wijze waarop koperen pannen de hitte geleiden, zal dit ook een energiebesparing opleveren.

Bij koperen pannen kun je zelf ook veel beter de temperatuur reguleren. De temperatuur van de pan zal onmiddellijk stijgen als je het vuur hoger zet. Zet je de temperatuur lager? Dan koelen koperen pannen ook vrijwel direct weer af. Dit is ook een van de redenen waarom professionele koks graag koken met koper. Bij kwetsbare gerechten zoals vis en saus is een perfecte regulering van de temperatuur een must.

Naast de praktische punten, is er natuurlijk ook nog iets te zeggen over het uiterlijk van een koperen pan. Je denkt bij koper misschien aan een viezige bruine kleur, maar niks in minder waar. Koperen pannen zijn heel erg mooi en het is bijna zonde om deze weer op te bergen in een keukenkastje waar niemand ze kan zien.

Voordelen van de beste koperen pannen

Met het gebruik van koperen pannen, vermijd je zogenaamde hotspots in de pan. De pan wordt gelijkmatig heet en de hele pan is dus gelijke heet, zonder hotspots.

De snelheid waarmee een koperen pan afkoelt en heet wordt, is de voornaamste reden voor chefs om gebruik te maken van koperen pannen.
De pan is eigenlijk direct afgekoeld als je het vuur lager draait, andersom is dit ook het geval en hierdoor wordt het makkelijk(er) om bijvoorbeeld sauzen of karamel te maken.

Koperen pannen zijn lichter dan stalen pannen.

Het uiterlijk van de koperen pannen kun je ook als een voordeel zien, hoewel de meeste mensen hun pannen in een kast bewaren.

Zitten er ook nadelen aan verbonden?

Of de nadelen afwegen tegen de voordelen die de beste koperen pannen met zich meebrengen is twijfelachtig, maar er zijn er wel een paar.

Laten we met een veel voorkomende vraag beginnen, namelijk; Zijn koperen pannen giftig?

Koper is giftig en dient altijd ‘vertind’ te worden. Dat gezegd hebbende; Enkel pannen van koper die niet voorzien zijn van een aparte coating aan de binnenkant zijn giftig.

Koperen pannen worden bewerkt met een laagje aluminium of RVS, zodat het eten niet in contact zal komen met het koper.

Dus concreet; Koper is giftig en daar kun je heel ziek van worden. Koperen pannen zijn niet giftig, omdat deze bewerkt zijn met een laagje om als het ware te dienen als bescherming tussen het eten en het koper van de pan.

Verder met de nadelen van koperen pannen.

Koper is zwaar en het je niet verbazen dat ook de koperen pannen zwaar kunnen zijn. Dit is lang niet altijd het geval, maar is wel iets waar je rekening mee moet of kunt houden.

Koper is niet alleen zwaar, maar ook duur. De aanschaf van de beste koperen pannen, kan daarom best prijzig zijn.

Koperen pannen zijn niet geschikt voor de vaatwasser, maar dit moet je ook niet willen. Dit moet je ook niet andere pannen willen want dat komt de levensduur niet ten goede.

Koperen pannen zijn niet altijd geschikt voor gebruik op inductieplaten, dus mocht jij thuis koken op inductie, dan is het belangrijk om even te kijken of de pan van keuze geschikt is voor inductie.

Gebruik en Onderhoud van Koperen pannen

Aangezien het aanschaffen van de beste koperen pannen best een prijzige aankoop kan zijn, is het belangrijk dat je jouw pannen zo goed mogelijk behandelt, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten.

Koperen pannen zijn dus in ieder geval niet geschikt voor in de vaatwasser, maar het is ook zeker niet aan te raden om zomaar iets te gebruiken.

Voor de beste reiniging van koperen pannen, kies je voor (zachte) zeep en water. Geen ruwe sponsjes en agressieve chemicaliën, want hier wordt de levensduur drastisch door verkort.

Het is verder ook belangrijk om te kijken naar het materiaal waar de pan, naast koper, nog meer van gemaakt is. Zoals we al even noemden, heeft een koperen pan een laagje die je eten beschermt tegen het koper. Het beste is om even het boekje te raadplegen voor optimale levensduur.

Koperen pannen zijn een aanwinst voor je keuken, maar dat wil je ook graag zo houden. Je kunt dus niet alleen de juiste aandacht schenken aan het reinigen van je koperen pannen, maar ook aan het (behouden van) mooie uiterlijk.

De buitenkant van je koperen pan kun je met verschillende trucjes mooi houden. Een van deze methoden is heel simpel, namelijk zout, azijn en warm water. Deze dingen heb je waarschijnlijk al in huis.

Strooi zout over de koperen pan, giet er daarna wat azijn over en laat dit 10 seconden inwerken. Veeg de pan voorzichtig schoon en spoel deze af.

Ga je voor het eerst koken met koper? Dan kan het verstandig zijn om dit eerst even op een wat lager vuurtje uit te proberen. Koper wordt erg snel heet en koelt net zo snel weer af. Om aangebrand of rauw eten te voorkomen, moet je dus eerst een beetje kennismaken met je nieuwe koperen pan.

Koperen pannen; Geschikt voor inductie?

Sommige wel en sommige niet. Gelukkig zal dit bij de betere webshops duidelijk worden aangegeven en wij zullen het in onze Top 5 van de beste koperen pannen ook duidelijk noemen.

Een pan is geschikt voor inductie als de bodem is gemaakt van ferromagnetisch materiaal. Dit is helaas niet bij alle pannen standaard het geval en het is dus belangrijk om dit even goed te checken.

Er zijn aardig wat merken die ferromagnetisch materiaal combineren met ander materiaal, deze pannen zijn ook geschikt voor inductie.

Waar op letten bij aanschaf de beste koperen pannen

Wil je de beste koperen pannen kopen, dan moet je dit zien als een investering. Koper is duur en dus zijn de meeste koperen pannen ook best prijzig. Het is daarom belangrijk dat je goed weet waar je op moet letten als je een koperen pan koopt.

Bepaal de kwaliteit van de pan. Juist omdat koperen pannen iets duurder zijn in aanschaf, kun je geneigd zijn om te zoeken naar een goedkope(re) versie. Er is natuurlijk niks mis met koopjesjagen, maar let hierbij op de kwaliteit van de pan en die kun je makkelijk aflezen aan de dikte (in mm) van de pan. De betere pannen, dus koperen pannen van goede kwaliteit zullen niet dunner zijn dan 1,5mm.

Naast de dikte van de koperen pannen, is het ook belangrijk om even naar de coating te kijken. Koper op zich is giftig en koperen pannen dienen dus voorzien te zijn van een coating. Deze coating is ervoor zodat je eten niet in aanraking met het koper.

Bijvoorbeeld; Een tinnen coating is handig om aanbakken tegen te gaan, maar is niet krasvrij.

Indien je op inductie kookt, is het natuurlijk van belang dat je checkt voor welke warmtebronnen de pan geschikt is.