De beste Japanse messenset

De beste Japanse messenset

Japanse messenset

Voor de echte creatieveling is dit toch wel onmisbaar in de keuken; Een goed, of beter nog, de beste Japanse messenset.

Niemand zit te wachten op botte messen, of het verkeerde mes voor het verkeerde stuk vlees, groente of wat dan ook. Eigenlijk heeft alles, een eigen mes. Je hebt vast en zeker zelf gehoord van bijvoorbeeld een botermes of een broodmes. Maar echte kok en creatieveling weet dat het veel verder gaat dan dat.

Het is, waar je het mes ook voor wil gebruiken, belangrijk dat deze goed scherp is, maar ook goed scherp blijft.

Voor de mensen die regelmatig uitgebreid koken is een goed messenset dus echt onmisbaar. De Japanse messenset wordt ook wel gezien als de Mercedes van de messen en dit is niet voor niks. Waarom dit precies is bespreken we later nog even wat uitgebreider.

Top 5 beste Japanse messenset

Tijd om een keuze te maken? Wij helpen je! We hebben een Top 5 voor je gemaakt met de volgens ons allerbeste 5 Japanse messensets.

Izumi Ichiago (5-delig)

Een mooie set koksmessen bestaande uit; Schilmesje, Plantaardige mes, Uitbeenmes, Koksmes en een broodmes. Deze messen zitten in een mooie geschenkdoos en alle messen hebben de naam (Izumi Ichiago) in Japanse karakters gedrukt op de eindkap.

De handvaten van deze mooie messen zijn gemaakt van Tecaran, dit is hittebestendig en waterafstotend. Dankzij de ovale vorm van deze handvaten, ligt het mes ook nog eens extra lekker in de hand

De messen mogen in de vaatwasser, maar wij raden dit niet aan.

Forged Brute Messenset (3-delig)

Deze mooie roestrijstalen set van Forged bestaat uit 3 verschillende messen namelijk, een schilmesje (ook wel officemes genoemd) een koksmes en een hakmes. Deze messen zitten in een mooie giftbox en is dus ideaal om cadeau te doen.

De messen hebben een robuust en stoer uiterlijk en het lemmet is 2,5mm dik.

De messen hebben ergonomische handgrepen en liggen dus heerlijk in je hand. Ook als je veel snijwerk hebt!

Ook hier geldt, ze mogen in principe wel in de vaatwasser, maar beter niet doen.

Messen van Shinrai Japan zijn vlijmscherp! Deze mooie set is daar geen uitzondering op. Heel fijn voor in de keuken, maar pas er wel goed mee op.

Deze prachtige set bestaat uit 4 messen; Hakmes, Nakiri, Santoku en een utility mes. Maar deze set is supercompleet, want je krijgt er namelijk een opbergblok bij, een schaar en een slijper of aanzetstaal. Welke je natuurlijk allemaal kwijt kunt in het opbergblok.

De messen zijn van roestvrijstaal en het blok is van kunststof.

Xituo

Deze prachtige messen van Xituo lijken meer op een pronkstuk dan op een vlijmscherp Japans messenset. Het ontwerp van deze messen is echt adembenemend, van lemmet tot handvat.

Deze zet bestaat uit 5 messen, maar deze set is er ook in een uitvoering met 8 messen. Deze Japanse messenset bevat een fileermes, een koksmes, een vleesmes, een santokumes en een hakmes. Het materiaal van deze messenset is metaal. De messen worden geleverd in een eveneens prachtige bewaarcase.

Blade Masters

Als laatste bespreken we de Japanse messenset van Blade Masters met je. Deze set is overcompleet en bestaat uit maar liefst 6 messen en een messenblok. Dit alles voor een hele redelijke prijs.

De messen die je bij deze set krijgt zijn; Broodmes, Snijmes, Koksmes, Santokumes, Universeel mes en een fruitmes.

De messen zijn gemaakt van roestvrijstaal en het blok is gemaakt van kunststof.

Ook hier geldt weer, de messen zijn vaatwasser-veilig, maar afwassen met de hand is beter voor de levensduur van je messen.

Wat is een Japans Messenset?

Een goed messenset is onmisbaar in elke keuken, dit wist je misschien zelf nog niet, maar dan heb je nog geen goed mes in handen gehad. Iedereen die een behoorlijk messenset heeft, zal hier uitgebreid gebruik van maken en niet meer zonder kunnen.

We maakten eerder even de vergelijking met een auto, maar we hebben het over messen, dus ‘het neusje van de zalm’ paste allicht beter. Het gaat erom dat de Japanse messenset toch wel echt 1 van de beste messensets zijn die je kunt aanschaffen.

Wat is er dan zoveel beter aan? Dit leggen we natuurlijk ook even uit;

Bij het maken van Japanse messen, in vergelijk met Europese messen, wordt harder staal gebruikt. Hierdoor kan het lemmet dunner gemaakt worden. Ook worden Japanse messen in een kleinere hoek geslepen en snijden hierdoor als geen ander.

Japanse messen snijden preciezer en blijven ook veel langer scherp dan de reguliere messen of messenset. Door het gebruik van harder staal, waardoor de messen dunner zijn, zijn de Japanse messen ook vaak lichter in gewicht.

Net als er in Europa, of in Nederland, overal verschillende messen voor zijn, is dit met de Japanse messen ook het geval. Welke messen je het beste waarvoor kunt gebruiken bespreken we natuurlijk nog wat uitgebreider met je.

Waar kun je een Japans messenset voor gebruiken?

Je kunt ervanuit gaan dat een Japans messenset over het algemeen hetzelfde doet als bijvoorbeeld een Europees messenset. Je kunt er ook vanuit gaan dat een Japans messenset, alles net even beter snijdt.

De Japanse messenset gebruik je overal voor, alle messen hebben een toegewijde functie en alle ingrediënten hebben een toegewijd Japans mes.
Een van de grotere voordelen (naast alle kleinere) is dat Japanse messen een stuk preciezer snijden dan overige messen. Dit komt vooral doordat er gebruik wordt gemaakt van harder staal, waarvan er dus minder nodig is om het mes te maken.

Japanse messen kun je overal voor gebruiken, overal waar je een mes voor nodig hebt, kun je een Japans mes pakken. Door de precisie van Japanse messen, wordt snijden een plezier en word je steeds creatiever in de keuken.

Wat zijn de voordelen van een Japans messenset

Als je iets lekkers in de keuken wil klaarmaken, dan is het wel zo fijn om gebruik te maken van een scherp mes. Ondanks dat er ook vele goede Europese messensets verkrijgbaar zijn, is er wel degelijk een groot verschil met de Japanse messensets.

We beginnen met het grootste verschil tussen de Europese en Japanse messen, namelijk de hardheid van het gebruikte staal. Voor de Japanse messen wordt harder staal gebruikt. Dit betekent dat de messen scherper kunnen worden geslepen, maar ook langer scherp zal blijven.
Doordat het mes harder is, kan deze ook wat dunner zijn, wat weer resulteert in minder weerstand tijdens het snijden van jouw ingrediënten.  Alsof het nog niet genoeg was, wordt de precisie ook een stuk groter als het mes mooi dun is.

Japanse messen liggen over het algemeen lekkerder in je hand dan een Europees mes, omdat deze lichter zijn van gewicht. Dit is wel zo fijn als je heel veel te snijden hebt en het mes dus voor langere tijd vast moet houden.

Men denkt vaak dat een zwaarder mes beter snijdt omdat dit het gewicht mee heeft, maar dat is niet waar. De scherpte van jouw mes bepaalt hoe gemakkelijk je door iets heen snijdt.

Welke verschillende soorten Japanse messen zijn er?

Zoals wij in Nederland functies en daarbij behorende namen hebben gegeven, is dat met andere messen ook het geval. Wij kennen bijvoorbeeld het schilmesje en het Japanse schilmesje heet bijvoorbeeld een Petty.

Zo zijn er onder de Japanse messen nog veel meer andere namen en verschillende messen met verschillende functies. Welk mes hoe heet, en waar je deze voor dient te gebruiken, leggen we graag even uitgebreid uit zodat je een weloverwogen keuze kunt maken als het gaat om de beste Japanse messenset.

Santuko

Een perfect mes voor de beginnende koks onder ons. Het mes is veelzijdig en je kunt hem dus voor verschillende dingen inzetten. Men zegt dat dit mes 3 kwaliteiten heeft, maar wat deze precies zijn is de vraag. De ene helft zweert bij scheppen, pletten en snijden, maar de andere helft is er heilig van overtuigd dat het over vis, vlees en groente gaat.

Shotoh

Is het Petty mesje toch net iets te kleine? Stap dan over naar de Shotoh. We kunnen hier vrij kort over zijn, het is gewoon een iets groter schilmes. Je zou het niet denken, maar je pakt hem vaker dan je verwacht.

Gyuoto

Dit mes heeft het meeste weg van de Europese koksmessen. Qua uiterlijk lijkt het hier veel op, maar lemmet is een stuk dunner en veel lichter. Dit mis is ideaal om vlees en groenten te kunnen fijnsnijden.

Nakiri

Ben je een echte fan van groente? Dan is dit een van de messen die je thuis moet hebben. Dit mes is perfect, om verse kruiden en groenten mee te snijden.

 

Yanagiba

De echte sushi liefhebbers moeten deze echt hebben! Dankzij de vorm van dit mes, draagt deze naam; Keuken Katana. Het mes is eenzijdig geslepen en wordt vooral gebruikt om sashimi te snijden.

Deba

Dit is een trancheermes, op zijn Japans. Wat we gelijk even willen zeggen; Dit mes is, hoewel ideaal om te fileren en dergelijke, deze messen worden enkelzijdig geslepen. De andere kant is hol, en deze messen zijn dan ook niet geschikt voor mensen die linkshandig zijn. Je kunt als linkshandige wel kiezen voor een tweezijdig geslepen Deba mes.
Dat gezegd hebbende, het lemmet van dit mes is dikker zodat het bestand is tegen breuken. Dit mes wordt namelijk ook vaak gebruikt voor het fileren van schaaldieren.

Sujihiki

De naaldachtige vorm van deze messen maken deze uitermate geschikt om bijvoorbeeld vis te villen of te fileren. Ook om flinterdunne plakjes of schijfjes vis, vlees of groente te kunnen snijden, is dit mes absoluut een aarader

Petty

De naam voor dit mesje is op zijn Engels niet erg vleiend want Petty betekent namelijk ‘kleinzielig’. Gelukkig is het een Japans mes en is dit mes alles, behalve kleinzielig. Klein klopt, maar zielig niet. Waar wij het schilmesje kennen, kennen de Japanners het Petty mesje. Ideaal voor kleinere klusjes en om groente en fruit mee te schillen.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Heb je een goede verbanddoos in huis? Dan nee.
En nu zonder gekheid; Ja eigenlijk toch wel.
Japanse messen halen grotendeels hun voordelen uit hoe dun ze zijn. Hier kan dit echter toch even als nadeel voor bijkomen.

De Japanse messen zijn een stuk kwetsbaarder dan de wat dikkere messen. Door de hoge hardheid van de messen zijn ze een stuk brozer. Ook zijn er een aantal dingen in onderhoud waar je rekening mee dient te houden als je gebruik maakt van Japanse messen en deze graag zo lang mogelijk goed wil houden.

In vergelijking met Europese messen, zijn de echte beste Japanse messensets best prijzig.

Waar moet je op letten als je de beste Japanse messenset wil kopen

Als je over wil gaan tot het aanschaffen van de beste Japanse messenset, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Als eerste dien je natuurlijk voor jezelf te beslissen waar je de messen veelal voor zult gebruiken. Als je geen vlees eet, dan heb je bijvoorbeeld niks aan een mes die speciaal is gemaakt om vlees te fileren.

Verder is er de kwaliteit waar je rekening mee dient te houden. Het aanschaffen van een nieuw Japans messenset kan redelijk prijzig zijn. Je moet dit zien als een investering, want als je er goed voor zorgt, kun je jaren en jaren vooruit met deze messen.

Als laatste bespreken we nog even het opbergen van de messen met je. Hoewel dit ook kan vallen onder het kopje tips en onderhoud; Hoe berg je je messen op?
Je kunt een complete set kopen die bijvoorbeeld een eigen messenblok heeft of een magneetstrip. Ook zijn er losse messen of losse Japanse messensets te koop, maar dan moet je zelf kijken hoe je ze opbergt en in de keukenla kunnen we niet aanraden. Hierover zo nog iets meer.

Tips over gebruik en onderhoud

Wie een Japans messenset heeft wil hier graag zo lang mogelijk van kunnen genieten. Niet alleen omdat het best een investering was om deze aan te schaffen, maar omdat ze zo fijnsnijden dat je er niet meer zonder kunt.

De sterke punten van de Japanse messen, is ook gelijk het zwakkere punt. De messen zijn zo dun dat ze makkelijk beschadigen. Bovendien snijden messen lekkerder als je ze goed gebruikt.

·       Hoe gebruik ik een Japans mes correct

Begin met het kiezen van het juiste mes voor de juiste klus. Je gaat niet fileren met een schilmesje, of hakken met een fileermes.

·       Maak gebruik van een snijplank

Het allerbeste zou zijn om altijd een houten snijplank te gebruiken, maar kunststof mag ook. Het gaat erom dat je kiest voor een ondergrond die niet schadelijk is voor het mes.

·       Zet niet te veel kracht

Je kunt ervanuit gaan dat er voor elke taak, een geschikt Japans mes is. Als je te veel kracht moet zetten dan is de kans groot dat je de verkeerde hebt gepakt. Controleer dit en switch over op een ander mes.

·       Let op botjes, graatjes en pitjes

Het laatste dat je wil, is chipping in jouw nieuwe Japanse koksmes. Pak een hakmes en hak of een uitbeenmes en doe je best. Laat de kwetsbaardere messen aub mooi in het blok!

·       Let op je snijbewegingen

Dit past ook een beetje bij het kracht zetten, maar we benoemen dit apart even. De messen zijn ontwikkeld om overal doorheen te glijden, niet voor allerlei hakpraktijken of wiegen en wrikken. Om breken van de messen te voorkomen, kun je dit beter niet doen.

Geniet zo lang mogelijk van je messen met de volgende tips;

Was je messen gelijk af, vergeet ook vooral niet om ook even af te drogen. De messen zijn erg gevoelig voor roest en dat wil niemand.

Het afwassen van jouw Japanse messenset doe je met de hand. Ze mogen misschien wel in de vaatwasser, maar de chemicaliën die daar doorheen draaien, gun jij je mes niet.

Bewaar je mes op een daarvoor bedoelde plek. Zoals we eerder al even zeiden is het niet aan te raden om deze in de la te leggen. Ten eerste zal deze in contact komen met andere stalen voorwerpen wat niet wenselijk is. Maar denk ook eens aan snel even iets uit de la halen, je wil echt niet per ongeluk een fileermes door je handen voelen glijden.