De beste Grillpan Inductie

De beste Grillpan Inductie

Grillpan Inductie

Een grillpan is onmisbaar voor de echte vleesliefhebbers onder ons. Het fabeltje ging lang de rondte, dat het onmogelijk was om op een inductieplaat, een lekker stukje vlees te grillen.
Gelukkig was het ook precies dat, een fabeltje. Het is absoluut mogelijk om op een inductieplaat gebruik te maken van een grillpan voor een heerlijk stukje gegrild vlees.

De inductie grillpan is zelfs niet alleen bruikbaar voor inductieplaten, maar dit hangt wel af van het materiaal waar de grillpan van is gemaakt.

De inductie grillpan is sowieso handig om in huis te hebben. Ze zijn makkelijk en handig in gebruik, maar naast dit, is een lekker stukje biefstuk of spiesje zeker niet het enige waar de inductie grillpan handig van pas komt. Creëer thuis de heerlijkste panini’s, tosti’s a la jouzelf of bereid een gezonde maaltijd met een schotel van gegrilde groenten.

Laten we eerlijk zijn, alles is net even lekkerder als het gegrild is en de mooie grillstrepen doen het ook nooit verkeerd op een stuk vlees, groente of een gegrild broodje.

De Top 5 beste inductie grillpannen

Iedereen heeft verschillende grillwensen, en hierop dien je de aanschaf aan te passen. We kunnen dus onmogelijk 1 Grillpan uitkiezen die bij iedereen past en iedereen biedt wat hij of zij zoekt. Wat we wel kunnen doen is een Top 5 voor je samenstellen. Deze staat op willekeurige volgorde, want het hangt nou eenmaal van een hoop dingen af, wat voor jou de beste is.

Haute Cuisine Gietijzeren grillpan

Deze mooie rode Grillpan van Haute Cuisine is gemaakt van duurzaam gietijzer. Wat ons als eerste opviel aan dit model, is dat de prijs toch redelijk laag ligt, terwijl deze van het toch wat duurdere gietijzer is gemaakt.

De grillpan is vierkant van vorm en telt 24cm. Deze grillpan is overigens geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief gebruik in de oven. De pan is vaatwasser-veilig, maar kan niet in de magnetron. Je handen zul je aan deze pan niet branden, deze heeft namelijk een cool touch handgreep.

De handige schenktuit zorgt ervoor dat je overtollig sap en vet zo weg laat lopen.
Bij goede verzorging van jouw nieuwe gietijzeren grillpan, heeft deze een hele lange levensduur.

BK Easy Induction Grillpan

De BK easy induction grillpan is een mooie, grijze grillpan, gemaakt van aluminium en voorzien van een antiaanbaklaag.

Deze grillpan telt 26cm en is ook vierkant van vorm. De BK easy induction is te gebruiken op alle warmtebronnen en kan ook in de oven. Dit kan tot een hitte van maximaal 160 graden. Het handvat zal koel blijven tijdens gebruik, maar houd er rekening mee dat deze in de over wel heet zal worden.

De pan is niet gemaakt van gietijzer waardoor de prijs lager ligt, maar de levensduur ook korter is. Wel krijg je 2 jaar garantie bij deze Grillpan van BK.

Le Crueset gietijzeren grillpan

Deze prachtige vierkante grillpan van Le Crueset heeft een Marseilleblauwe kleur en is gemaakt van gietijzer.

De vierkanten grillpan van Le Crueset heeft een diameter van 26cm, is voorzien van 2 schenktuiten EN 2 handvaten om overtollig sap en vet gemakkelijk af te schenken. Deze mooie pan is overal op te gebruiken en kan ook in de oven. De pan is stevig en duurzaam. Als je deze goed verzorgt kan deze echt jaren meegaan.

De pan mag in de vaatwasser, maar de levensduur wordt verlengd als je deze met de hand af zou wassen.

GreenPan Essentials Keramische Grillpan

De Greenpan Essential keramischie Grillpan is, zoals je aan de naam al kon zien, gemaakt van Keramiek en is hierdoor geschikt voor allerlei warmtebronnen, waaronder de oven.

Deze grillpan is rond van vorm, heeft een diameter van 28cm en heeft korte handvaten. Hierdoor wordt het extra makkelijk om de pan even in de oven te zetten. Dankzij de ronde vorm kan deze pan, warmte optimaal vasthouden, voor het beste resultaat.

De pan mag in de vaatwasser, maar beter zou zijn om deze handmatig af te wassen.

Westinghouse Grillpan Inductie

Deze inductie grillpan van Westinghouse is gemaakt van marmer en heeft een prachtig uiterlijk. De pan is geschikt voor gebruik op alle warmtebronnen, waaronder ook de oven.

De pan is vierkant van vorm en heeft een diameter van 28cm waardoor je ruim de ruimte hebt om je vlees, vis en groente heerlijk en gelijkmatig te grillen.

Deze pan is veilig voor reiniging in de vaatwasser, maar ook hier geldt, het zou beter zijn om dit met de hand te doen. De pan is voorzien van cool touch handgreep waardoor de handvaten lekker koel blijven. Wel zo handig!

Wat is een Inductie grillpan en wat kun je ermee?

Een grillpan heeft iedereen waarschijnlijk al wel eens van gehoord. Het zal je dan ook niet verbazen dat een inductie grillpan, een grillpan is, voor als je gebruik maakt van inductieplaten voor het bereiden van je dagelijkse maaltijd(en).

Grillpannen worden gebruikt voor net dat extra’s bij een stukje vlees of groente. De inductie grillpan is speciaal ontwikkeld om jouw gerechten te voorzien van een extra lekkere smaak. De grillsmaak die je eigenlijk alleen met een BBQ krijgt, is met een grillpan niet langer ondenkbaar!

Het bereiden van een flinke biefstuk, een lekker spiesje of een hamburger op zijn Amerikaans. Creatief worden met allerlei soorten tosti’s of een heerlijke panini? Zo klaar! Het smaakt niet alleen extra lekker, het ziet er ook extra lekker uit dankzij de mooie grillstrepen. Vergeet ook vooral niet om een keer een visje te grillen in je nieuw inductie grillpan, hier krijg je zeker geen spijt van!

Een beetje afhankelijk van het materiaal waar jouw inductie grillpan van gemaakt is en of je er ook een deksel bij hebt, zou je zelfs iets kunnen stoven in jouw grillpan.

Om even concreet een antwoord te geven op wat je allemaal klaar kunt maken met een inductie grillpan; Een stukje vlees, kip of vis grillen, compleet met rokerige smaak en grillstrepen. Bij vlees hoort groente en ook gegrilde groente heeft net dat extra’s. Denk aan gegrilde paprika of creeer je eigen groentespies.

Is het nog geen tijd voor avondeten? Dan gaan we voor een lekkere lunch! Voor al je maaltijden kun je de inductie grillpan tevoorschijn toveren, want ook een eitje in de ochtend is lekker in je grillpan!

Is een inductie grillpan alleen te gebruiken op Inductieplaten?

Ook dit is een van de fabeltjes die we eerder tegenkwamen. Je kunt prima grillen op een inductieplaat en je kunt ook heel prima een inductie grillpan gebruiken op een andere warmtebron. Hier is het alleen wel van groot belang dat je kijkt naar het materiaal waar jouw inductie grillpan van gemaakt is. Handig om te weten; Pannen met een aluminium bodem zijn geschikt voor gebruik op inductieplaten en gietijzeren pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief de oven.

De voordelen van een inductie grillpan

Voor een inductie grillpan kun je hoop voordelen bedenken en we benoemen graag een paar van de belangrijkste voor je.

De inductie grillpan is, afhankelijk van het materiaal, multifunctioneel in te zetten. Je kunt bijvoorbeeld een gietijzeren inductie grillpan gebruiken op een inductieplaats, gasfornuis of in de oven. Dit maakt de grillpan duurzaam, want je hoeft bij een verandering van huis of kookmethode, geen nieuwe grillpan aan te schaffen.

Grillpannen zijn geschikt voor snelle en voor langzame bereiding. Je kunt een groot stuk vlees geleidelijk en langzaam grillen, maar een snelle groentespies is ook geen probleem.

De hitte is bij het koken op een inductieplaat altijd gelijk verdeeld. Zo weet je zeker dat alles in jouw inductie grillpan, evenredig verhit en of gegrild wordt.

Over het aanbranden of aanbakken van je eten, maak je je met een grillpan geen enkele zorgen. De inductie grillpan is makkelijk schoon te maken en vrij van eventuele nare geurtjes.

Grillpannen kun je natuurlijk herkennen aan de ribbels. Deze zorgen echter niet alleen voor een extra mooie biefstuk of extra lekkere gegrilde groente. De ribbels die je in een grillpan vindt, zorgen er ook voor dat je eten niet in hun eigen vocht kookt. Het vocht wordt door de ribbels opgevangen, ook handig voor als je je kookvocht of vet nog wil gebruiken voor iets anders.

Kies je voor een inductie grillpan met deksel? Dan worden de mogelijkheden helemaal eindeloos. We zouden bijna kunnen zeggen dat je geen andere pan meer nodig bent. De grillpan met deksel is namelijk ook geschikt om iets in te stoven. Soep zul je echter wel echt in een andere pan moeten maken, dus dat kan een reden zijn om niet alleen een grillpan in je keukenkastje te bewaren.

De nadelen van een inductie grillpan

De naam verklapt het al, een grillpan wordt (voornamelijk) gebruikt voor het grillen van vlees, vis, groente of het maken van heerlijke sandwiches. Dit betekent echter ook dat de pan beperkingen kent, zoals eigenlijk alle andere pannen.

De grillpan gebruik je bijvoorbeeld niet om iets in te koken of om even iets in te wokken. Dat gaat niet werken.

De maat van grillpannen en de vaak vierkante vorm, kunnen ook veel ruime innemen. Daar komt bij dat de meeste mensen niet dagelijks een grillpan gebruiken (helaas), dus dan blijft deze vaak liggen in de kast.

Wat we ook nog even willen noemen kun je zien als een nadeel, maar ook zeker als een voordeel. Als je kiest voor een gietijzeren inductie grillpan, dan moet je er rekening mee houden dat deze behoorlijk wat kan wegen. Daar wordt het koken of reinigen niet gemakkelijker van. Maar ja, de gietijzeren versie kun je wel zo even in de oven zetten, waarbij je hele nieuwe functies voor je grillpan in het leven roept, zoals braden. In welke mate gietijzer en het gewicht hiervan, een nadeel is, is dus eigenlijk voor iedereen persoonlijk.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een inductie grillpan?

Waar we over de nadelen van een inductie grillpan redelijk kort konden zijn, zullen we hier even iets meer tijd nodig hebben. Wanneer je een nieuwe grillpan voor inductie wil aanschaffen, zijn er een hoop dingen waar je rekening mee moet of kunt houden.

Waar je rekening mee MOET houden, is natuurlijk of de grillpan geschikt is voor het koken op inductieplaten. De betere webshops geven dit duidelijk aan wanneer je zoekt naar een grillpan.
Zelf kun je in je achterhoofd houden dat de vorm ertoe doet, maar ook het materiaal.

Alle aluminium pannen zijn bijvoorbeeld geschikt voor inductie, en voor de vorm geldt; een vlakke bodem is het beste. Heeft de pan een dikke bodem? Dan zal deze minder snel kromtrekken en zijn daarom het meest geschikt voor inductie koken.

Het is ook handig om te kijken of dit andersom ook het geval is. Kun je de inductie grillpan ook gebruiken op bijvoorbeeld een gasfornuis? Je weet nooit waarom je, om wat voor reden dan ook, verandert van kookwijze. Hierom kan het verstandig zijn om de geschiktheid beide kanten op te bekijken.

We hebben het materiaal al even besproken, maar er is nog meer over het materiaal te zeggen. Een inductie grillpan is verkrijgbaar in verschillende materialen en je budget kan een grote reden zijn om de keuze voor het een of het ander te maken. De gietijzeren versie kan behoorlijk prijzig zijn, maar als je deze goed verzorgt, dan kan deze heel, heel lang meegaan. De keramieken en aluminium inductie grillpannen zijn wat goedkoper om aan te schaffen en wegen een stuk minder dan de gietijzeren versie, maar gaan daarentegen dan wel minder lang mee.

Wil je echt overal rekening mee houden, dan kun je nog de volgende punten in overweging nemen;

Grillpannen hebben ribbels, hier komen natuurlijk ook de mooie grillstrepen van, maar de ribbels zijn er niet alleen om mooi te zijn.
De ribbels zijn ervoor om het vet en sap een uitweg te geven. Als je pan lagere ribbels heeft, maar je gebruikt veel sappig vlees etc. dan kan je eten gaan koken in het vocht. Hogere ribbels verkleinen de kans op gekookt eten als je ging voor gegrild eten, maar de bereidingstijd wordt dan wel verlengd.

Het lijkt gek, maar ook de lengte van de steel telt! Als je gaat grillen, komen er spatten vrij van vet en vleessap bijvoorbeeld. Het kan daarom handig zijn om een grillpan met een lange steel te kopen. Maar ook hier zit weer een andere kant aan, want een grillpan met een lange steel, past niet in de oven.