Misschien gaat er nog niet meteen een lampje branden als je denkt aan het woord bruiswatertoestel. Dat is ook niet zo vreemd, want het is in vele huishoudens nog geen veelgebruikt voorwerp. En dat terwijl er ontzettend veel voordelen zitten aan het gebruik ervan!
Met een bruiswatertoestel maak je je eigen koolzuurhoudende drankjes, thuis. Het is een toestel waar een klein flesje CO2 (koolzuur) in geplaatst kan worden. Vervolgens carboniseer je je eigen kraanwater, je voegt het koolzuur toe waardoor je in een mum van tijd heerlijk bruiswater hebt.
Top 5 beste bruiswatertoestellen
We zullen hieronder de 5 best geteste bruiswatertoestellen met je doornemen. Op basis daarvan kun je de beste keuze maken wat betreft prijs-kwaliteit verhouding.
SodaStream spirit one touch
Zelf bruiswater maken is nog nooit zo makkelijk geweest met de sodastream spirit one touch. Met vooraf ingestelde knoppen heb je in een handomdraai je bruiswater gemaakt, op de gewenste sterkte van bubbels! Doordat de dop en de onderkant van RVS zijn gemaakt, zijn de flessen erg duurzaam en gaan ze dus lang mee.
De dop sluit goed af, en daardoor kunnen de flessen ook makkelijk meegenomen worden naar het werk of tijdens het sporten.
Het uiterlijk is prima. Dit apparaat is in 2 kleuren verkrijgbaar, zwart en wit. Het apparaat is makkelijk en handzaam in gebruik. Stekker in het stopcontact, druk op de knop en klaar is Kees.
SodaStream Crystal Megapack
Als je houdt van luxe, maar ook zeker wil genieten van gebruiksgemak, dan is dit model echt een goede keuze. Wij worden in ieder geval absoluut enthousiast van deze SodaStream Crystal MegaPack en wij zijn zeker niet de enige. De reviews op het internet liegen er niet om en dit mooie bruiswatertoestel kon dan ook echt niet missen in deze Top 5.
We zeiden het al even; Luxe. Dit prachtig exemplaar heeft een geweldige minimalistische uitstraling waarvan je eigenlijk op het eerste oog niet eens zou zeggen dat het een bruiswatertoestel is.
Het is een Megapack en dat wil zeggen dat je bij aanschaf dus niet alleen een bruiswatertoestel ontvangt. Dit pakket bestaat uit 2 karaffen, een CO2-cilinder en de SodaStream Crystal.
Mocht jij een bruiswatertoestel hebben omdat je graag jouw steentje wil bijdragen aan het milieu, dan zul je deze megapack van SodaStream zeker waarderen. In plaats van plastic flessen, wordt er bij dit model gebruik gemaakt van glas. Dit is naast de luxe uitstraling ervan, natuurlijk altijd goed, bovendien maakt het je bruiswatertoestel een stuk duurzamer.
iSi Classic Sodamaker
Even geen SodaStream, maar iSi, om precies te zijn; de iSi Sodamaker Classic. Qua uiterlijk verschilt deze van de vele andere modellen, die toch allemaal iets van elkaar weg hebben. Het blijft echter niet bij een ander uiterlijk, ook de werking is even iets anders.
Waar de andere modellen gebruik maken van een CO2 cilinder, maakt de iSi gebruik van een gaspatroon. Deze klik je vast in de kop van de sodamaker. Als de bubbels zijn toegevoegd, ga je de fles schudden en vervolgens spuit je de bruiswater zo je glas in. Heb jij thuis je eigen bar? Dan is dit DE perfecte aanvuling.
De inhoud van de iSi Classic SodaMaker telt 1 liter.
SodaStream Spirit Megapack black
Deze SodaStream Spirit is het broertje van de Sodastream die we eerder bespraken, de SodaStream One Touch. Dit broertje is echter wat ouder en daarom ook een stuk goedkoper. Perfect dus voor als je er niet te veel geld aan wil besteden.
Ook dit is een megapack, wat betekent dat je naast het bruiswatertoestel ook een CO2 cilinder en in dit geval, 3 herbruikbare flessen ontvangt. Als je dan nog eens naar de prijs kijkt dan is dit echt een koopje. Ondanks het feit dat het toestel zelf redelijk basic is. Je moet bijvoorbeeld zelf voor de gewenste bubbels zorgen en dit model is niet voorzien van voorgeprogrammeerde functies.
Voor ons geen probleem, want hij werkt prima en ondanks dat je er dus iets meer moeite voor moet doen, heb je hetzelfde resultaat aan het einde.
Aarke Carbonator II Sodamaker
Dit plaatje van een bruiswatertoestel konden we echt niet achterlaten. De Aarke Carbonator II Sodamaker is een echt pronkstuk voor in elke keuken. Hoewel SodaStream het meest voorkomende merk is onder de bruiswatertoestellen, doet dit model zeker niks onder aan de marktleider.
Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijk model dan kun je misschien beter een ander apparaat kiezen, maar mocht je een leuk budget hebben, dan raden we deze echt aan en zeker niet alleen omdat ie echt prachtig is.
De Aarke wekt op de reguliere CO2 cilinders en heeft een gebruiksgemak waar je u tegen zegt. De reviews hierover zijn genoeg te vinden op het internet en draaien er geen doekjes om.
Door middel van een hendel of een soort van tapsysteem gebruik je hem, dus gewoon met de CO2 cilinders die je misschien al kent.
De voordelen van het gebruik van de beste bruiswatertoestel.
We weten al een hele lange tijd dat het gebruik van plastic ongelofelijk veel problemen voor het milieu met zich meebrengt. Als we het behoud van onze natuur willen stimuleren is het belangrijk dat we gaan inzien dat we daar zelf een groot aandeel in hebben. En dat is waarom veel huishoudens steeds milieubewuster worden. Het gebruik van een bruiswatertoestel kan daar zeker aan bijdragen!
Een bruiswater toestel maakt namelijk gebruik van herbruikbare flessen. Door het gebruik van een herbruikbare fles bespaar je gemiddeld 2800 wegwerplessen. Dat is zo’n 125 kilo plastic! Bedenk eens hoeveel minder plastic er in de zee zou zweven als we allemaal zo’n keuze zouden maken. Geloof me maar, dat het goed voor je geweten is om op deze manier je steentje te kunnen bijdragen aan een schonere toekomst.
Maar uiteraard is de keuze voor een bruiswatertoestel ook goed voor je eigen portemonnee. De investering die je doet bij de aankoop betaalt zicht snel uit. Een CO2 cilinder maakt gemiddeld 60 liter bruiswater, waar je de winkel al snel een paar tientjes voor betaalt. Je zult merken dat je op de lange termijn veel geld kunt besparen met de aanschaf van een bruiswatertoestel.
Wat we ook merkten is dat we in tegenstelling tot eerder, nu ineens wel aan de inname van de aanbevolen 2 liter water per dag komen. Het is lekkerder, het nodigt uit om meer te gaan drinken. Ook voor de gezondheid kan het gebruik van een bruiswatertoestel dus voordelen opleveren.
Zitten er ook nadelen aan een bruiswatertoestel?
Een nadeel van het product vinden wij dat het koolzuur iets sneller verdwijnt dat uit een in de winkel gekochte bruiswater. De flessen zijn daar en tegen wel wat kleiner dus zal de bruiswater ook sneller op zijn, waardoor dit probleem misschien wordt ondervangen.
En ja, het is wel weer een apparaat op je aanrecht. Dit is voor sommige mensen een reden om een dergelijk apparaat niet aan te schaffen. Wij vinden de voordelen echter niet opwegen tegen de nadelen. Bovendien is het een betrekkelijk klein apparaat, met soms beste fraaie uitvoeringen die best een mooie toevoeging in de keuken zouden kunnen zijn.
Is bruiswater uit bruiswatertoestel gezond of ongezond?
We zullen in dit hoofstukje aandacht besteden aan hoe gezond of juist ongezond een zelfgemaakt glas bruiswater is. Er zijn namelijk nogal wat fabeltjes over bruiswater. Bijvoorbeeld: Het zou slecht zijn voor het glazuur van je tanden, je krijgt er buikpijn van of je gaat er meer door eten.
Laten we vooropstellen: bruiswater is altijd gezonder dan suikerhoudende frisdranken. Voor mensen die op deze manier willen minderen met de inname van suikerproducten is een bruiswatertoestel een zeer goed alternatief! Bruisend water bevat net als “plat” water geen kilocalorieën en is daarom een gezond alternatief.
Ook is lijkt de boodschap dat bruiswater slecht is voor je gebit naar het land der fabelen te kunnen worden verwezen. De boodschap dat de zuurtegraad de hoogte kan inschieten door het koolzuur en daardoor voor extra gaatjes in het gebit zou kunnen zorgen werd al meer dan eens verkondigd. Ook op dit vlak is er goed nieuws, bruiswater is niet slecht voor je tanden. Het koolzuur kan inderdaad zorgen voor een lichte stijging van de zuurgraad, maar koolzuur is een te zwak zuur om schade aan te richten in gebit.
En, zoals we al eerder vermeldden, het is veel makkelijker gebleken om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht per dag te komen. De gezondheidseffecten van een gezonde vochtinname zijn enorm. Buiten dat water nodig is voor allerlei processen in ons lichaam kan het ook bijdragen aan gewichtsverlies bij overgewicht bijvoorbeeld.
Wel willen we je erop attenderen dat bruiswater een vol gevoel kan geven en kan zorgen voor gassen in de maag en darmen. Gebruik bijvoorbeeld bij inspanning of sporten dus liever gewoon “plat” water.
Hoe gebruik je een bruiswatertoestel
Nu we de voor- en nadelen en de gezondheidseffecten op een rijtje hebben gezet gaan we eens kijken naar het gebruik van het apparaat.
Meestal wordt een bruiswatertoestel geleverd met een startpakket. Dit pakket bestaat over het algemeen uit een aantal herbruikbare flessen en een CO2 cilinder. De cilinder plaats je achter in de machine en de fles voorin. Hoe gaat dit? Je vult de herbruikbare fles met water uit de kraan. Deze bevestig je op het toestel en met een druk op de knop voeg je de bubbels toe aan je water. Wil je liever water met een smaakje? Je kunt er zelf na afloop een (suikervrije) limonade aan toevoeggen. Denk er dan wel om dat je nadien de fles goed omspoelt, zodat de smaak niet in de fles blijft zitten. Een andere optie is om de limonade toe te voegen na het inschenken van de bruiswater. Een kind kan de was doen, bruiswater maken is dus helemaal niet ingewikkeld.
Waarom is het bruiswatertoestel dan nog niet razend populair zou je denken? Onbekend maakt onbemind, denken wij. Wij hebben, afgezien van het feit dat het weer een extra apparaat op het aanrecht is, geen echte nadelen ondervonden en maken dagelijks gebruik van ons fijne exemplaar.