De beste braadpan

De beste braadpan

Braadpan

Je bent op zoek naar een braadpan die het beste is en natuurlijk snappen we dat heel goed. Een braadpan oftewel een braadpan is erg belangrijk in je keuken en kan je ook voor veel dingen gebruiken. Wanneer je een goede braadban hebt kun je erin braden, stoven, soep maken en zelfs brood in bakken en frituren. Een braadpan hoeft tegenwoordig niet meer zo heel duur te zijn maar houden het negen van de tien keer wel levenslang vol. Dit komt omdat ze van een heel sterk en stevig materiaal zijn gemaakt. Je hebt dus genoeg reden om de beste braadpan te kiezen.

Vaak is een braadpan gemaakt van roestvrijstaal of gietijzer en bestaat hij uit dikke lagen. Dit is gedaan zodat de warmte constant en goed bewaard blijft. Dit alles maakt het mogelijk dat je een gerecht voor een lange tijd kunt laten stoven maar het niet uitdroogt. Een constante warmte is dus hét kenmerk van een goede braadpan.

Wij zetten even op een rijtje waar je op kunt letten wil jij jouw braadpan zo fijn mogelijk kunnen gebruiken. Wij hebben ook een selectie gemaakt van de beste braadpannen die er op dit moment op de markt zijn zodat jij met een gerust hart een degelijke braadpan in huis kunt halen.

Top 5 van de beste braadpannen

BK Fortalit 36 centimeter doorsnee

Deze pan van BK is zeer goed beoordeelt en uitermate populair. Als grootste voordeel is te noemen dat deze pan geschikt is voor alle kookbronnen. Je kunt de pan ook in de oven gebruiken. Door het materiaal wat voor deze pan is gebruik is hij niet zwaar. Je kunt hem dus makkelijk tillen en verschuiven. De pan kan goed tegen een hoge temperatuur. Dit is zeker handig wanneer je hem ook in de oven wilt gebruiken. Hij kan tot ongeveer 230 graden Celsius aan. Je kunt hem in de vaatwasser doen dus hij is schoon in een handomdraai. Door het grote formaat van 36 centimeter is hij ideaal voor grote gezinnen, het maken van kip of wild of in te frituren. Hij is ook beschikbaar in kleinere formaten. Voor eenieder wat wils dus!

Ondanks dat deze pan dus geschikt is voor veel warmtebronnen en zelfs in de oven kan, heeft hij ook een nadeel. Doordat hij niet van gietijzer is gemaakt houdt hij minder lang warmte vast.

GreenPan Lichte pan 26 centimeter doorsnee

Deze gietaluminium pan van het merk GreenPan is vele malen lichter dan de standaard braadpan van gietijzer. Het gewicht kan wel zo een 50% minder zijn ten opzichte van een gietijzeren pan van hetzelfde formaat. Dit is voor vele mensen een groot voordeel. Deze pan is gemakkelijk af te wassen en te verplaatsen. De pan heeft een keramische antiaanbaklaag. Hierdoor heb je ook minder boter of olie nodig bij het bereiden van je gerecht. Deze pan is ook te gebruiken in de oven tot een temperatuur van 200 graden Celsius. Ook op inductie is hij te gebruiken. Deze pan heeft de voordelen van gietijzer. Hij houdt de warmte zeer goed vast en geleid de warmte ook prima. Hij is sneller warm dan een gietijzeren pan. Deze pan heeft dus veel voordelen.

BK Bourgogne 24 centimeter doorsnee

Bk heeft deze veelzijdige en kwalitatieve goede braadpan gemaakt van gietijzer. Het materiaal gietijzer is uiterst geschikt voor het braden en stoven van voedsel. Het geleidt namelijk de warmte heel goed en houd het ook goed vast. Deze gietijzeren braadpan is geschikt voor elke kookbron en kan ook in de oven. Hij mag ook in de vaatwasser. De pan is van een zeer degelijke en zware kwaliteit en zal daardoor niet snel kapotgaan of verschuiven. Hij is te verkrijgen in verschillende kleuren waaronder rood, geel en zwart. Tevens is deze pan ook in diverse maten te koop.

Houd er bij deze pan wel rekening mee dat hij vrij zwaar is. Voor mensen met problemen in hun handen is deze pan dus niet geschikt.

Kustaa braadpan van gietijzer 26 centimeter doorsnee

Wil je niet te veel besteden aan een braadpan dan is dit een goede keuze. Deze braadpan gemaakt van gietijzer is uiterst geschikt om te stoven en braden. Hij is geschikt voor diverse kookbronnen waaronder de oven en inductiekookplaat. Deze pan is ook geschikt om in te frituren. Erg makkelijk dus wanneer jij je oliebollen met de jaarwisseling zelf wilt bakken. Door de maat van deze pan is hij zeer zeker geschikt om een flink stuk vlees in te braden maar ook voor wild of kip is hij uitermate geschikt. De braadpan is voorzien van een emaille antiaanbaklaag. Deze mooie gietijzeren pan is in meerdere maten te verkrijgen.

Ook deze pan is vrij zwaar en kan helaas niet in de vaatwasser. Je zult hem dus met de hand moeten afwassen.

Le Creuset Faitout braadpan 28-centimeter doorsnee

Een zeer goede braadpan van het merk Le Creuset. Voor deze prijs mag je een kwalitatief zeer goede pan verwachten. Deze braadpan is gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Hierdoor is het een mooie combinatie tussen een gietijzeren en stalen braadpan. Deze pan kan je met een gerust hart op alle kookbronnen gebruiken. Wanneer jij kiest voor deze pan kies je voor echte degelijkheid. Dat mag ook wel voor deze prijs.

Op deze pan krijg je een levenslange garantie, heel mooi dus! Hij mag echter niet in de vaatwasser dus het wordt weer een ouderwetse handafwas.

Waar op te letten?

Wanneer je een braadpan gaat kopen dan kun je op meerdere punten letten. Elke pan heeft zo zijn voor- en nadelen. Deze punten zouden we je adviseren om in ieder geval op te letten:

Koop je een kleine of een grote pan?

Het is slim om je te bedenken voor hoeveel mensen jij meestal kookt of voor welke gerechten jij hem wil gaan gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een hele kip wilt braden neemt deze aardig wat ruimte in terwijl een stoofpotje voor één persoon dat niet doet. Braadpannen zijn er in verschillende maten te verkrijgen. De kleinste braadpan is er tot ongeveer 20 centimeter doorsnee terwijl de grootste braadpan zo tussen de 30 en 40 centimeter zit. Er zijn natuurlijk ook braadpannen met een tussenmaatje. Die zijn tussen de 20 en 30 centimeter doorsnee. Wanneer je vaak voor vier personen kookt voldoet het om de middelste maat aan te houden.

Van welke kookbron maak je gebruik?

Het is belangrijk om te weten of de pan die jij gaat kopen ook geschikt is voor jouw kookbron waar jij thuis gebruik van maakt. Wanneer je kookt op inductie moet de pan daar wel geschikt voor zijn. Let daar dus goed op. De meeste pannen zijn hier wel voor geschikt maar een keer extra checken is natuurlijk nooit gek.

Welk materiaal vindt je fijn?

Braadpannen zijn er net zoals normale pannen in veel verschillende soorten materiaal. Ze zijn er van aluminium, rvs, gietijzer, geëmailleerd staal en keramiek. Wil je hier meer informatie over lezen dan verwijzen wij naar de tekst onderaan dit artikel. Wanneer jij twijfelt tussen een gietijzeren braadpan of een aluminium braadpan dan kan je na het lezen van die informatie vast en zeker een betere keuze maken.

Voor welk materiaal kies je?

Wil je een goede braadpan gaan kopen dan kies je voor een pan met dikke randen en een stevig materiaal. De warmte moet goed geleiden en bewaard blijven en dat gebeurd wanneer je hiervoor kiest. Handig is het wanneer je de pan kunt gebruiken om meerdere gerechten klaar te maken. Een grote meerwaarde heeft een braadpan wanneer je hem niet alleen op het fornuis maar ook in de oven kan gebruiken. Hij moet lang mee kunnen gaan zodat je niet om de haverklap een nieuwe pan hoeft te kopen. Goede reviews van kopers is fijn zodat jij weet dat je goed hebt gedaan bij de aankoop van deze pan.

De gietijzeren braadpan

Het meest gebruikte materiaal voor braadpannen is gietijzer. Dit omdat het de warmte voor een lange tijd vast moet kunnen houden en moet kunnen geleiden. Wanneer gerechten wat meer bereidingstijd nodig hebben is dit zeker erg handig. Gietijzer zorgt voor een gelijkmatige en goede geleiding van de warmte. Hoge temperaturen is voor gietijzer geen enkel probleem. Het maken van stoofpotjes en het bereiden van vlees is in deze braadpan dan ook geen enkel probleem. Het vlees wordt zachter door de constante warmte die de pan blijft houden en het droog minder snel uit. Wist je dat wanneer je een gietijzeren pan van tevoren inbrand je de pan voorziet van een natuurlijk antiaanbaklaag? Veel gezonder dan al die andere pannen die er vanuit de fabriek een hebben. Een gietijzeren pan heeft ook een lange levensduur vanwege het super stevige materiaal.

Pan van geëmailleerd staal

Wanneer een pan gemaakt is van geëmailleerd staal heeft deze dunnere wanden dan een gietijzeren pan. Daardoor is hij lichter wat betreft het gewicht. Heel handig wanneer je niet in de weer wilt met een ontzettend zware pan of je gewoonweg de kracht niet hebt om met zware pannen te moeten slepen. Helaas is het wel zo dat ze wat minder goed zijn in het geleiden van warmte. Desondanks doen ze hun werk prima en kan je ook in een pan van geëmailleerd staal heerlijke gerechten bereiden. De emaille laag werkt als antiaanbaklaag, daarom hoef je de pan niet in te branden zoals je dat bij een gietijzeren pan moet doen. Door de emaille is de pan ook heel goed schoon te maken.

Braadpan van gietaluminium

Kies je voor een pan die gemaakt is van gietalumium maak je ook een prima keuze. Dit materiaal is vele malen lichter dan dat gietijzer is. Soms scheelt het wel de helft van het gewicht van een gietijzeren pan. Gietaluminium geleid de warmte heel erg goed. Dit is dan ook een geweldig alternatief als je geen zware gietijzeren pan in je keuken wilt.

Een braadpan gemaakt van RVS

Maak je de keuze om een roestvrijstalen pan te kopen dan is dat natuurlijk ook prima. Roestvrijstaal geleid de warmte wat minder goed en houd de warmte ook wat minder lang vast omdat de pan iets dunner is. Wanneer je er rekening mee houdt dat de bodem uit meerdere lagen bestaat maak je desalniettemin een prima keuze. Maak je een gerecht wat lang verhit moet worden dan is deze keuze top! Roestvrijstaal laat zich gemakkelijk schoon maken wat dan weer een groot pluspunt is. Er zijn ook mensen die tegenwoordig voor een snel braadpan kiezen. Dit is te vergelijken met een snelkookpan. Je hoeft dan niet zo lang te wachten tot jouw gerecht klaar is. De snel braadpan is helemaal afgesloten. Dit omdat dan de warmte in de pan bewaard blijft. Dat scheelt je een hoop tijd, om maar niet te spreken over de kosten van je energie.

Braadpan van keramiek

Een pan gemaakt van keramiek is eigenlijk een pan gemaakt van aardewerk. Dit zorgt ervoor dat de pan kwetsbaar is en kan scheuren of breken. Toch zitten er aan een pan gemaakt van keramiek ook voordelen. Hij is niet zo zwaar als dat een gietijzeren pan is. Je eten bakt minder snel aan en je hebt er minder boter of olie bij nodig. De pan bevat van nature een keramische antiaanbaklaag. Vaak is een pan vervaardigd uit keramiek ook geschikt om in de vaatwasser te mogen. Royalty Line heeft een mooie lijn van braadpannen gemaakt van keramiek.