10 april 2017

Zelf een vleesvervanger maken: seitan

Vleesvervangers, we kennen ze allemaal wel. Vegaburgers, groentenballetjes of zelfs vegetarische spekjes. Heerlijk, en ik eet ze graag maar soms wil ik iets anders. Iets dat precies zo smaakt als ik het in gedachten heb, net zoals je je vlees zelf kan kruiden.

Gelukkig is er seitan. Deze vleesvervanger op basis van tarwegluten kan je heel makkelijk zelf maken. Je voegt de smaken toe die je zelf lekker vindt waardoor je altijd de perfecte vleesvervanger hebt. Het leuke van deze specifieke vleesvervanger is dat je hem maakt zonder vet en het is een extreem eiwitrijk product. Afhankelijk van hoe je het bereidt, heeft het ongeveer 75 gram eiwitten per 100 gram product. Daar kan een biefstukje met 25 gram eiwitten per 100 gram dus niet tegenop!

Tarwegluten kan je makkelijk online vinden, en als je een werkende molen in de buurt hebt, zou je het daar ook kunnen proberen. Ik kocht de tarwegluten in ieder geval bij de molen die hier in de buurt staat. Niet duur en je hebt er extreem veel seitan van.

De basis van het recept bestaat uit niet meer dan tarwegluten, bonen en bouillon. De rest is allemaal optioneel. Voeg dus vooral toe wat je zelf lekker vindt.

Overigens levert dit recept een flinke portie seitan op (genoeg voor zo’n 6-8 personen, afhankelijk van wat je ermee doet). Seitan kan in een afgesloten verpakking een week goed blijven in de koelkast, maar je kan het ook prima invriezen. 



Ingrediƫnten:
  • 120 gram bonen (uit blik en afgespoeld) naar keuze (ik gebruikte cannelini)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 375 ml groentenbouillon + eventueel extra om in te koken
  • 1 theelepel mosterd
  • 180 gram tarwegluten
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl gemalen peper
  • 3 eetlepels edelgist (soort vegan kaasvervanger, is absoluut optioneel)

Bereiding:
  • Doe de bonen, tomatenpuree, sojasaus, groentenbouillon en mosterd in een blender of keukenmachine, en meng tot een glad mengsel. Doe in een kom de tarwegluten, uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, peper en edelgist en meng dit door elkaar. Meng hier het bouillonmengsel door en roer tot een stevig deeg. Kneed het dan een paar keer vluchtig door tot een soepel deeg. Vorm tot een soort brood. 
  • Doe ongeveer 2 centimeter bouillon in een braadpan. Breng dit aan de kook en leg je seitanmengsel hier in. Laat zo’n 45 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Draai de seitan om in de pan zodat ook de andere kant zo’n 45 minuten zachtjes kan pruttelen. Haal de seitan dan uit de pan en laat helemaal afkoelen. 
  • Snijd de seitan in blokjes voor bijvoorbeeld wokgerechten, dikke plakken als vervanging van bijvoorbeeld een biefstukje of dunne plakjes voor op brood. Persoonlijk vind ik het het lekkerst als je de seitan nog even knapperig bakt in een koekenpan nadat je het in de gewenste vorm hebt gesneden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...