1 februari 2017

Simpele maar heerlijke Sheperd’s pie

Sheperd’s pie is typisch fijn Brits comfort food. Een smaakvol gehaktmengsel bedekt met een stevige laag aardappelpuree dat in een grote ovenschaal zit en gloeiend heet uit de oven komt. Ideaal om een grote portie van in een diep bord te doen als je wel klaar bent met de dag.

Ik laat bij het maken van de aardappelpuree de schillen om de aardappels zitten. Daar zitten namelijk de meeste voedingsstoffen en ik vind aardappels schillen gewoon een rotklus. En aangezien dit een van de weinige situaties is waarin de luie aanpak ook de gezondere aanpak is, maak ik daar dankbaar gebruik van. Gewoon je aardappels in blokjes snijden dus, koken, stampen met een scheutje warme melk of een flinke klont boter en klaar is je puree. Zoals ik al zei, supersnelle schotel.

Het leuke van dit gerecht is dat hij heel makkelijk vegetarisch of zelfs veganistisch te maken is. Vervang het rundergehakt door vegan gehakt van Tivall en gebruik in plaats van gewone melk wat warme amandelmelk. Ook ideaal voor een meatless Monday, flexitariër of volledige vegan dus. 



Ingrediënten:
  • 800 gram kruimige aardappels
  • 350 gram rundergehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 500 gram sperziebonen (voor snel resultaat gebruik je diepvriesbonen)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper
  • 50-75 ml warme melk

Bereiding:
  • Snijd de aardappels in gelijke stukken en kook tot ze gaar zijn. Dit duurt zo’n 20 minuten. 
  • Bak intussen het gehakt in een droge koekenpan tot het gehakt gaar en een beetje knapperig is. Als je vegagehakt gebruikt, kan je het beste wel wat olie in de pan doen tijdens het bakken. Voeg daarna de ui toe en bak nog een minuutje mee.
  • Voeg de sperziebonen, tomatenblokjes, rozemarijn, paprika en zout en peper toe aan het mengsel en roer goed door. De sperziebonen hoeven niet ontdooid te zijn. Zet het vuur laag en laat pruttelen terwijl je de aardappelpuree maakt. 
  • Giet de aardappels af en stamp de aardappels in de pan met zout, peper en melk tot een gladde puree. Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en verdeel hier de aardappelpuree over. Zet het geheel zo’n 30 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. 
  • Erg lekker met een frisse salade erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...