6 februari 2017

Kruidige koeken met gember

Ik had al even een pot melasse in mijn kast staan, en daar wilde ik eens iets mee doen. Melasse lijkt een beetje op stroop en is, net als onze bekende schenkstroop, een bijproduct van de productie van suiker. Het is echter rijk aan stoffen als B-vitaminen en ijzer, dus zonde om weg te gooien. Probleem is alleen dat de meeste mensen deze zwarte stroop meestal niet zo heel lekker vinden om over de pannenkoeken te gieten. Dus wat doe je dan? Juist, koekjes. Want melasse is gezond en zo. Je vindt melasse trouwens onder andere bij Holland & Barrett (voorheen De Tuinen) en andere natuurvoedingswinkels.

Deze koekjes houden voor mij het midden tussen speculaas en ontbijtkoek. Kruidig, donker, knapperig aan de randjes en lekker zacht in het midden.

Ik heb deze koekjes trouwens twee keer gemaakt. Eén keer op de wijze zoals hieronder beschreven en één keer veganistisch. Daarvoor verving ik de twee eiwitten voor twee lijnzaadeieren. Voor 1 lijnzaadei meng je 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water. Dit laat je 15 minuten staan tot het een gel vormt en dit kan je gebruiken als eivervanger. Werkt prima! Voor de boter gebruikte ik de 100% plantaardig boter van Becel. Ging ook super. Mocht je dit recept dus willen veganizen, dan kan dat zeker. 



Recept van Joyofbaking.com, voor 16-18 flinke koeken
Ingrediënten:
  • 225 zachte roomboter
  • 205 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 60 ml melasse
  • 2 eiwitten
  • 1 theelepel vanille extract
  • 345 gram bloem
  • 2 theelepels baking soda
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • Extra gewone suiker ter decoratie
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  • Klop de boter met de basterdsuiker luchtig. Meng hier de melasse en de eiwitten doorheen tot een glad mengsel. Roer tot slot ook de vanille door dit mengsel. 
  • Meng in een aparte kom bloem, baking soda, zout, kaneel, gember en kruidnagel door elkaar. Giet dit bij het botermengsel en roer tot een stevig koekjesdeeg. Verdeel het deel in 16-18 ballen voor grote koeken, 24-26 ballen voor kleinere koekjes. 
  • Rol de koekjesdeegballen door de extra suiker tot ze rondom bedekt zijn. Doe dit met alle deegballen en verdeel ze met aardig wat ruimte tussen de ballen op de bakplaat. De koekjes lopen flink uit. 
  • Bak de koekjes in 8-11 minuten gaar. Ze zullen dan nog zacht zijn. Laat volledig afkoelen op de bakplaat voor je ze verplaatst.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...