7 december 2016

Gefrituurde scones

Want de goede voornemens beginnen pas in januari.

Koken is experimenteren. Een recept is een leidraad en niet meer dan dat. Zo denk ik er tenminste over. Dus toen ik nog wat restjes sconedeeg had en deze in de frituurpan gooide, verwachtte ik niet direct iets bijzonders. Ik wilde gewoon eens experimenteren en kijken wat er zou gebeuren.

En net zoals zo veel geniale dingen die per ongeluk ontdekt werden – ik noem Coca Cola, pacemakers, Post-It’s en antibiotica – bleken deze gefrituurde scones een gouden zet. Het is het perfecte huwelijk tussen een donut, een scone en een kaneelbroodje. Ik vond ze zo lekker dat ik nog een lading deeg maakte, alleen om deze gefrituurde scones mee te maken. Yum!

Voor deze scones geldt dat je ze zo groot of zo klein kan maken als je ze zelf wilt. En omdat je ze door de kaneelsuiker haalt, zijn ze ook zonder beleg erg smaakvol. Dus of je ze nu wat groter maakt en besmeert met jam en clotted cream, of ze kleiner maakt en gewoon zo opeet, lekker zijn ze sowieso. 



Ingrediƫnten:
  • 260 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 10 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 75 gram koude boter, in stukjes
  • 1 ei (L)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 120 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel

Bereiding:
  • Verwarm je frituurpan met schoon vet voor op 175 graden. Je kan ook in een koekenpan een laag plantaardige, neutrale olie van ongeveer 1,5 cm op temperatuur brengen. 
  • Doe bloem, 50 gram suiker, bakpoeder en zout in de keukenmachine en pulseer tot alle droge ingrediĆ«nten goed gemengd zijn. Voeg de boter toe en pulseer het mengsel tot het eruitziet als vochtig zand. Voeg ook het ei en de vanille toe en meng kort. Voeg tot slot de slagroom toe. Stop met mengen zodra het deeg een bal begint te vormen.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en leg hier het deeg op. Druk samen tot een bal, maar probeer het zo min mogelijk te kneden. Plet de bal met je handen tot een ronde schijf van 2,5 cm dik. Snijd hier met een koekjessnijder of een glas mooie ronde scones uit, zo groot als je ze wilt hebben. 
  • Bak de scones in het frituurvet tot ze aan beide kanten mooi goudbruin zijn. Meng in de tussentijd de 100 gram suiker met de kaneel. Haal de scones uit het vet en doe ze meteen bij de kaneelsuiker. Rol de scones er doorheen tot ze rondom bedekt zijn. Zowel warm als koud erg lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...