14 november 2016

Vanillescones met kaneelboter en bosbessen-chiajam

Ik heb binnenkort vakantie. En als ik aan vakantie denk, dan denk ik aan ontbijt. Want in plaats van ’s ochtends moeten haasten om op tijd op je werk te zijn, kan je lekker de tijd nemen om iets te maken waar je blij van wordt. Een hartverwarmend ontbijtje om van te genieten met mensen van wie je houdt.

Bijvoorbeeld scones. Nee, niet het voorbeeld van een turbo ontbijtje maar ik vind het wel een fijn gerecht. Lekker warm uit de oven zijn ze een prima begin van een relaxte, luie vakantiedag. Helemaal als je er iets lekkers bij hebt. Dat kan de traditionele clotted cream en lemon curd zijn, maar je kan er ook een andere twist aan geven. Zoals deze kaneelboter en bosvruchten-chiajam. Heerlijk!

Ik serveer de kaneelboter op de botervloot van Le Creuset en de chiajam in de jampot van Le Creuset. Andere prachtige producten van Le Creuset voor het ontbijt vind je op Cookinglife.nl!



Ingrediënten:
Voor de scones
  • 260 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 10 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 75 gram koude boter, in stukjes
  • 1 ei (L)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 120 ml slagroom
Voor de chiajam
  • 250 gram (bevroren) bosvruchten
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 3 eetlepels ahornsiroop
Voor de kaneelboter
  • 200 gram zachte roomboter
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eetlepels poedersuiker

Bereiding:
  • Maak eerst de chiajam. Doe hiervoor de bosvruchten en ahornsiroop in een pan en warm even door tot het grootste deel van de vruchten uit elkaar vallen. Giet in een kommetje en laat 10 minuten afkoelen. Voeg dan de chiazaadjes toe en roer goed door. Zet de jam in de koelkast en laat hier minstens een half uur staan. De jam moet lekker stevig zijn geworden door de chiazaadjes. 
  • Verwarm voor de scones de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe bloem, suiker, bakpoeder en zout in de keukenmachine en pulseer tot alle droge ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg de boter toe en pulseer het mengsel tot het eruitziet als vochtig zand. Voeg ook het ei en de vanille toe en meng kort. Voeg tot slot de slagroom toe. Stop met mengen zodra het deeg een bal begint te vormen.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en leg hier het deeg op. Druk samen tot een bal, maar probeer het zo min mogelijk te kneden. Plet de bal met je handen tot een ronde schijf van 2,5 cm dik. Snijd hier met een koekjessnijder of een glas mooie ronde scones uit. Leg deze op een bakplaat en bestrijk met wat slagroom/geklutst ei/melk. Bak in 15-18 minuten goudbruin en gaar.
  • Roer voor de kaneelboter de boter, kaneel en poedersuiker door elkaar tot een egaal mengsel. De boter is dan meteen te gebruiken maar je kan hem ook nog even in de koelkast zetten om iets steviger te laten worden. Je kan er ook voor kiezen om de boter op een stuk folie te leggen en hier een worst van te draaien. De boter kan dan in plakken gesneden worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...