7 november 2016

Snelle kaneeltwist van pizzadeeg

Kaneelbroodjes zijn wat mij betreft het toppunt van comfort food. Eerst het kneden van het deeg dat zo lekker naar gist ruikt, vervolgens die prachtige rolletjes die zo mooi in de bakvorm liggen en dan je huis dat gevuld wordt met de heerlijke geur van kaneel, boter en brood. En dan heb je er nog niet eens van gegeten!

Maar kaneelbroodjes maken is ook een tijdrovend proces. Een proces waar je niet altijd tijd voor of zin in hebt. En dan komt pizzadeeg je redden! Van pizzadeeg kan je namelijk heerlijke kaneelbroodjes maken waarbij je het zware kneedwerk volledig overslaat. Gewoon rollen, bakken en eten. Ideaal!

In dit geval maakte ik geen kaneelbroodjes maar een kaneelswirl maar het principe is hetzelfde. Als je liever de traditionele broodjes van dit deeg maakt, dan kan dat ook prima. Snijd dan de deegrol in plakken in plaats van in twee lange helften.



Ingrediënten:
  • Eén pak kant en klaar pizzadeeg op rol, ik gebruikte het Tante Fanny pizzadeeg spelt
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 40 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel kaneel
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel water
  • ¼ tl vanille extract

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm in met boter. 
  • Leg de lap pizzadeeg met de lange kant naar je toe. Besmeer met de zachte boter. Meng kaneel en basterdsuiker en verdeel dit over de lap deeg maar laat een randje van 1 cm vrij aan de lange kant van het deeg die het dichtst bij je ligt. 
  • Rol het pizzadeeg op zodat je een lange lap hebt. Doe dit in de richting van jezelf zodat je het deeg met het lege randje dat je hebt overgehouden dicht kan plakken. 
  • Snijd het deeg nu in de lengte, dus van links naar rechts, doormidden zodat je twee lange stukken deeg met daar tussen laagjes kaneelsuiker hebt. Pak één van de twee stukken deeg beet, en draai de andere kant om zijn eigen as zodat het deeg om zichzelf heen vouwt. Doe dit ook met het tweede stuk. Leg de stukken deeg vervolgens in de lengte achter elkaar zodat je een lange streng getwist deeg hebt. Rol dit op als een slakkenhuisje tot je een cirkel van om zichzelf gedraaid deeg hebt. 
  • Leg de twist in de bakvorm en bak in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat volledig afkoelen. 
  • Maak van poedersuiker, water en vanille een glazuur. Voeg extra water toe als het glazuur te dik is. Giet dit over de kaneeltwist. 

Dit recept bevat een product dat ik heb gekregen van een PR-bureau. Dit is niet van invloed op mijn mening. Ik word niet betaald om hierover te schrijven.

2 opmerkingen:

  1. Het klinkt als een geweldig recept in mijn ogen. Maar waar moet je de basterd suiker voor gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Euh, foutje! Heb het aangepast intussen :)

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...