9 november 2016

Gezonde pompoenpizza

Als je aan pizza denkt, denk je echt niet gelijk aan gezond. Daar ben ik me van bewust. En eerlijk is eerlijk, daar eet je het ook niet voor. Pizza eet je omdat het comfort food is, lekker hartig en aan ieders smaak aan te passen.

Toch kan pizza wel degelijk gezond zijn! Kijk bijvoorbeeld eens naar dit recept. Je deeg bestaat grotendeels uit pompoen, wat een gigantische boost aan vezels, vitaminen en mineralen geeft. Zelfs als je de pizza voor de rest zou beleggen met alles wat je normaal ook doet, zoals kaas en vlees, is deze pizza gezonder dan een normale bezorgpizza. Maar je kan er ook een volledig gezonde maaltijd van maken. Door geen kaas op je pizza te doen maar wel een hoop groenten. En dat is precies wat ik heb gedaan. Maar doe vooral je ding, je kan echt alle kanten op met deze pizza! Dat geldt ook voor de bloem: een andere soort, alleen volkoren, alleen wit, kan allemaal! Zolang je maar op 250 gram bloem uit komt.

Het eindresultaat is een heerlijke pizza die je zonder enige problemen kan eten. Al eet je hem elke dag, ook prima! Het is alleen maar gezond! 



Aangepast uit Eat Smart van Niomi Smart
Voor de pizzabodem
  • 650 gram pompoen in blokjes (eventueel uit de diepvries)
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 125 gram bloem
  • 125 gram volkorenbloem
  • 2 theelepels oregano
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
Voor de toppings
  • 200 ml gezeefde tomaten
  • 1 theelepel oregano of italiaanse kruidenmix
  • 1 ui, in halve ringen
  • 200 gram champignons, in plakjes
  • 1 paprika, in blokjes
  • Optioneel: 5 ingelegde pepers/jalapeñopepers, in ringen

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het lijnzaad met 4 eetlepels water en zet minstens 10 minuten aan de kant. Kook de pompoen in kokend water tot deze helemaal zacht is. Giet af.
  • Stamp de pompoen met een aardappelstamper tot je een glad mengsel hebt. Doe hier bloem, volkorenbloem, oregano, olijfolie, lijnzaadmengsel en zout en peper bij en roer met een stevige lepel tot een soepel mengsel. Dit zal veel natter zijn dan normaal pizzadeeg, maar dat hoort zo. 
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier het pizzadeeg over. Maak er een mooie, gelijkmatige rechthoek van ongeveer 3-4 mm dik. Bak deze plak deeg in 30 minuten gaar en lichtbruin aan de randjes. 
  • Meng voor de topping de gezeefde tomaten met de oregano of kruidenmix. Voeg ook wat zout en peper toe. Verdeel dit tomatenmengsel over de bodem van de pizza en beleg vervolgens met de ui, champignons en paprika. Bak dit geheel nog zo'n 12 minuten in de oven. Verdeel er de pepers over. Zowel koud als warm erg lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...