19 oktober 2016

Coq au vin blanc

Deze week krijgen jullie weer een driegangenmenu van mij, in samenwerking met Cookinglife.nl. En het thema is herfst! We maken een menu van heerlijke gerechten die passen bij regenachtige zondagmiddagen, kleurige bladeren op de grond en op de bank zitten met een dekentje, een kop thee en een goed boek.

Vandaag het hoofdgerecht: coq au vin. Als ik aan herfst denk, denk ik aan stoofpotten. Een pan die rustig op je fornuis staat te pruttelen terwijl je huis gevuld wordt met de lekkerste geuren. Deze stoofpot doet precies dat: je huis vullen met de heerlijke geur van kip, witte wijn, tijm en ui. Perfect voor een avond uitgebreid tafelen met familie.

Ik maakte dit gerecht in een fantastische braadpan, namelijk deze ovale kersenrode braadpan van LeCreuset . Deze braadpan verdeelt de hitte perfect en blijft goed warm, wat hem ideaal maakt voor dit soort stoofpotten. Bovendien staat hij prachtig op een goed gedekte tafel.



Voor 4 personen
Ingrediƫnten:
  • 1 kilo drumsticks
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 medium uien, grof gesnipperd
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 winterpeen, in blokjes gesneden
  • 500 ml witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ tl gedroogde tijm
  • 200 gram champignons, in stukken gesneden
  • 1 eetlepel citroensap
  • Wat fijngehakte peterselie ter decoratie

Bereiding:
  • Bak de drumsticks in de braadpan in 2 eetlepels olie rondom goudbruin aan. Ze hoeven nog lang niet gaar te worden. Haal uit de pan en zet aan de kant. 
  • Bak de ui in dezelfde pan in 1 eetlepel olie tot hij glazig en licht goudbruin begint te worden. Bak in de laatste minuut de eetlepel bloem mee. Voeg dan de wortel, de kip, de witte wijn, de laurierblaadjes en de tijm toe. Doe het deksel op de pan en laat het geheel zo'n 45 minuten pruttelen. 
  • Bak in een aparte koekenpan in de laatste eetlepel olijfolie de champignons mooi donkerbruin en stevig.
  • Verwijder als de kip klaar is de laurierblaadjes uit de pan. Voeg de champignons toe aan de kip, samen met de eetlepel citroensap. Maak af met wat fijngehakte peterselie. Lekker met bijvoorbeeld aardappelpuree of stevig brood.
Wil je meer weten over deze prachtige en fijne pan? Hier vind je informatie over alle producten van Le Creuset.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...