6 april 2016

Runderstoofpot met Chimay trappistenbier

Laurens wilde een afdak bouwen aan onze schuur, zodat zijn motor en ons haardhout lekker droog kan staan als het regent. Nu is Laurens heel handig, maar zijn oom is van huis uit timmerman dus vroegen we hem om hulp en advies bij het plaatsen van dit bouwwerk. Lief als ze zijn, hebben zijn oom en tante inmiddels twee volle dagen in onze tuin besteed aan het meten, graven, schroeven en bouwen van een prachtig afdak dat er ongetwijfeld over 20 jaar nog steeds zal staan.

Nu heb ik de klusvaardigheid van het gemiddelde zeepaardje, dus terwijl zij met zijn drie├źn in weer en wind aan het klussen waren, aanschouwde ik de drie musketiers vanuit de warme keuken terwijl ik probeerde te zorgen voor genoeg drinken, een flinke lunch en uiteraard een vullend diner.

Een stoofpot bleek een gouden zet. Lekker warm, goed vullend en met veel groenten en vlees zodat de drie harde werkers zich weer een beetje mens zouden voelen. En hoewel dit gerecht lang op het vuur moet pruttelen, heb je er relatief weinig werk aan. Ideaal als je dus handiger bent in het klussen dan ik, en gauw weer verder wil met het ingraven van de volgende betonpoer. (Nee, ik wist tot voor kort ook niet wat dat is.)



Voor 4 tot 6 hongerige klussers
Ingredi├źnten:
  • 600 gram stooflappen
  • 2 el bloem
  • 2 el olijfolie
  • 2 uien, in grove stukken
  • 4 paprika’s, in reepjes
  • 1 flesje donker bier, zoals Chimay trappistenbier
  • 1 liter runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes

Bereiding:
  • Snijd de stooflappen in stukken van zo’n 3x3 cm. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met de bloem. Hussel goed door. 
  • Verwarm intussen de olijfolie in een braadpan op hoog vuur tot dit goed heet is. Bak hierin de stukken vlees tot ze een mooie donkerbruine buitenkant hebben. Schep het vlees uit de pan en zet aan de kant. 
  • Doe de uien en paprika in dezelfde pan, en bak tot ze ook mooi goudbruin zijn. Doe dan het vlees weer terug in de pan, samen met eventuele sappen die zich verzameld hebben in de schaal. Voeg dan ook het bier, de runderbouillon en de laurierblaadjes toe. Roer even goed om en laat zo’n 2-3 uur op heel laag vuur pruttelen, of tot het vlees zo mals is dat het uit elkaar valt. 
  • Serveer met eenvoudig gekookte aardappelen en een lekkere salade. 
Dit recept bevat een product dat is opgestuurd door een PR-bureau of merk. Dit is niet van invloed op mijn mening, Ik word niet betaald om over dit product te schrijven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...