16 maart 2016

Snelle aubergineteriyaki

Yup! Twee auberginerecepten in een week. 

Aubergine is zo’n groente waar veel mensen een hekel aan hebben. Ik ben er stellig van overtuigd dat dat te maken heeft met de manier waarop ze het bereiden. Een aubergine heeft namelijk wat meer aandacht nodig dan alleen maar in stukjes snijden en bakken, hoewel dat ook heel lekker kan zijn.

Manieren om te voorkomen dat de aubergine teveel vet opzuigt of te sponzig wordt is door ze te zouten. Snijden zoals je ze wilt hebben, bestrooien met zout, uurtje laten staan, droogdeppen en bereiden zoals je van plan was. Prima werkwijze, maar kost wel veel tijd.

Gelukkig is er maïzena. En die maakt van elke aubergine een heerlijk knapperig hapje dat zonder al te veel moeite en tijd voor veel mensen een traktatie zal zijn. Met de zelfgemaakte snelle teriyakisaus erbij is het helemaal een feestje. Heb je nou geen zin om die saus zelf te maken? Dan koop je er gewoon eentje van goede kwaliteit in de winkel. Voor deze ene keer zal ik daar niks van zeggen. 



Ingrediënten:
  • 1 aubergine 
  • 1 ½ eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • ½ theelepel bruine basterdsuiker
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • Optioneel: peterselie om te garneren

Bereiding:
  • Snijd de aubergine in blokjes en doe in een kom. Strooi hier de maïzena over en eventueel wat peper (geen zout!). Hussel goed door elkaar tot elk stukje bedekt is met wat van de maïzena. 
  • Verwarm de zonnebloemolie in een gloeiend hete koekenpan en doe hier de aubergineblokjes bij. Bak onder continu roeren mooi goudbruin en knapperig. Doe de paprika erbij en bak nog even mee. Voeg dan de mirin, sojasaus, rijstazijn, basterdsuiker en knoflookpoeder toe, roer door en laat even flink pruttelen tot de saus is ingedikt.
  • Serveer meteen, eventueel met wat peterselie. Erg lekker bij rijst, maar ook als onderdeel van een salade. 

2 opmerkingen:

  1. ik heb je auberginerecepten opgeslagen want ze lijken me allebei hartstikke lekker. Ben nu aubergineplantjes aan het opkweken en die zet ik van de zomer in mijn volkstuin. Als ik dan aubergines uit eigen tuin heb, heb ik al een paar lekkere recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk! Zeker als je zelf je aubergines hebt gekweekt lijken deze recepten me extra lekker. Ik duim voor een goede oogst!

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...