26 augustus 2015

Citroen-meringuetaart

Op 19 augustus was ik jarig en zoals ieder jaar bakte Laurens ook dit jaar een lekker taartje voor me. Het werd dit keer een favoriet, namelijk citroen-meringuetaart. Knapperig deeg, een frisse vulling en luchtig zoet schuim maken dit een heerlijk taartje dat er niet alleen prachtig uitziet maar ook minstens zo goed smaakt.

Deze taart is niet moeilijk om te maken maar vraagt wel even wat geduld. Dat geeft niks, hij is het meer dan waard. 



Ingrediƫnten:
Voor het deeg
  • 125 gram suiker
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 250 gram bloem
  • 1 ½ tl vanille extract
  • 125 gram koude boter, in blokjes
Voor de citroenvulling
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 75 gram suiker
  • Sap en schil van 1 citroen
Voor de meringue
  • 2 eiwitten
  • 125 gram suiker 

Bereiding:
  • Meng voor de bodem de suiker, ei, zout, bloem en vanille door elkaar. Als dit een zanderige textuur heeft, voeg je de boter toe. Kneed dit met je handen tot een soepel deeg. Druk het deeg in een bakvorm van 24 cm doorsnee en laat minstens een uur afgedekt rusten in de koelkast. 
  • Prik het deeg in met een vork. Bak de bodem daarna 10 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven, waarbij je gebruik maakt van een blindbakvulling. Dit is een bakpapiertje dat je op de bodem legt met daarop een gewicht, zoals bijvoorbeeld gedroogde bonen. Dit doe je zodat het deeg niet rijst. Het bakpapier en bonen haal je er na het bakken uit en kan je bewaren voor een volgende keer.
  • Klop voor de vulling de eieren, slagroom, suiker en citroen tot een glad mengsel. Zet de oventemperatuur terug naar 125 graden en giet het mengsel in de bodem. Bak dit zo’n 30-35 minuten, of tot de vulling is gestold. Laat dit afkoelen. 
  • Klop de eiwitten met de suiker tot een luchtige massa en smeer dit over de afgekoelde cake. Probeer er wat textuur aan te geven. Je kan het er eventueel ook op spuiten met een spuitzak. 
  • Kleur dit vervolgens onder een hete grill of met een brander. Let op dat je niet wegloopt als je het onder de grill doet, het kleuren gaat snel en voor je het weet is je taart verbrand.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...