18 februari 2015

White chocolate chip cookies met cranberry

Ik heb een nieuwe obsessie, namelijk gedroogde cranberries. Deze zure vruchten doen het fantastisch in allerlei gerechten maar ik vind ze vooral erg lekker in combinatie met witte chocolade. Wat gek is, want ik ben niet eens echt fan van witte chocolade.

Nu zijn cranberries erg gezond (ze helpen tegen blaasontsteking, versterken het immuunsysteem zodat je minder snel verkouden wordt of de griep krijgt, en ze helpen bepaalde vormen van kanker bestrijden), maar daar zul je bij deze koekjes weinig van merken. Deze koekjes zijn meer voor de mentale gezondheid want je wordt er erg vrolijk van. De knapperige buitenkant en de zachte binnenkant toveren binnen de kortste keren een glimlach op je gezicht. 



Ingrediƫnten:
  • 115 gram boter
  • 75 gram suiker
  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract (geen essence)
  • 150 gram bloem
  • 1/2 theelepel baking soda (wordt verkocht bij drogisterijen als zuiveringszout)
  • Mespunt zout
  • 100 gram in stukken gehakte witte chocolade
  • 50 gram gedroogde cranberries, eventueel wat fijner gehakt
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor tot 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmatje.
  • In een grote kom, meng de boter en de 2 verschillende suikers samen tot het luchtig geklopt is. Klop hier daarna het ei doorheen. Voeg vanille extract toe en meng nogmaals.
  • Voeg bloem, baking soda en zout toe en meng. Voeg halverwege het mengen ook de chocolade en cranberries toe en meng tot je een deeg hebt waarin de chocolade en cranberries goed zijn verdeeld. Stop met mengen zodra alle bloem is opgenomen, anders krijg je taaie koekjes.
  • Optioneel: als het deeg te zacht is om balletjes van te maken, laat het dan een halfuurtje opstijven in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in 12 delen en rol hier balletje van. Je kan hier eventueel ook een ijsschep voor gebruiken. Leg de deegballetjes op de bakplaat. Geef het deeg de ruimte, want de koeken lopen behoorlijk uit.
  • Bak de koekjes zo’n 12-15 minuten of tot de randjes goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat tot ze stevig genoeg zijn om te verplaatsen. Laat eventueel verder afkoelen op een rooster.

3 opmerkingen:

  1. Ze lijken me heerlijk en ik heb alles in huis. Wat zou ik vanavond eens gaan doen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze ga ik zeker maken... op verschillende manieren. Bakken is bijna wetenschap, kleine aanpassingen hebben invoed op het resultaat. Wat moet je wijzigen aan het recept om het resultaat van je voorkeur te krijgen? Ik vind dit wel interessant:

    http://www.handletheheat.com/the-ultimate-guide-to-chocolate-chip-cookies/

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...