4 februari 2015

Freekeh salade met gedroogd fruit, blauwe kaas en balsamicodressing

“Freekeh is een graanproduct gemaakt van geroosterde groene tarwe. Het vindt zijn oorsprong in het Midden Oosten. De tarwe wordt geoogst wanneer de korrel nog groen en zacht is. De geoogste aren worden op een hoop gegooid en gedroogd in de zon. Vervolgens wordt de stapel voorzichtig in brand gestoken, op een manier waardoor alleen de stro en het kaf van de tarwe ontvlammen. De zaden bevatten veel vocht waardoor ze niet verbranden maar alleen door de hitte worden geroosterd. Als laatste stap wordt de geroosterde tarwe gebroken tot kleinere delen, vergelijkbaar met bulgur.” Aldus Wikipedia.

Wat ik weet is dat Freekeh vooral erg lekker is. In deze salade gaf het een heerlijke bite en het vulde ook erg goed. Een ideale vervanger voor rijst, couscous of quinoa dus. 



Voor 2 personen
Ingrediënten:
  • 200 gram freekeh (ik gebruikte die van Artisan, o.a. verkrijgbaar bij AH)
  • 200 gram verse spinazie
  • 75 gram blauwe kaas (ik gebruikte gorgonzola)
  • 75 gram gezouten, geroosterde pecannoten en cashewnoten
  • 50 gram gedroogde abrikozen en pruimen, fijngesneden
  • ½ komkommer
  • 1 rode paprika
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ½ eetlepel balsamico azijn
Bereiding:
  • Kook de freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen. 
  • Leg de spinazie op een bord. Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne plakken. Snijd de paprika in dunne reepjes. Meng olijfolie en balsamico met wat zout en peper tot een dressing. 
  • Giet de dressing bij de freekeh en meng goed door. Verdeel dit over de spinazie. Verdeel hier de komkommer, paprika, noten, vruchten en verkruimelde blauwe kaas over. 
  • Ook de volgende dag erg lekker als lunch.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...