21 januari 2015

Texelse hoornderring

Dit jaar vierden L. en ik Oud en Nieuw op Texel. In ons fijne, warme huisje aten we lekkere hapjes, dronken bubbels en Jutter (Texels likeur) en bekeken we het vuurwerk. Een prima begin van 2015.

Bij bakkerij Timmer, een bekende naam op Texel, werd de hoornderring verkocht. Een ronde, boterachtige koek gevuld met amandelspijs. We namen er twee mee naar huis, maar die gingen natuurlijk op. Tijd om zelf aan de slag te gaan dus. Maar wat bleek? Ik kon er nergens een recept voor vinden. Dus ben ik zelf maar aan de slag gegaan met dit als resultaat. Hij smaakt niet 100% hetzelfde, maar het lijkt er verdacht veel op.





Ingrediënten:
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 150 gram koude roomboter, in blokjes
  • 300 gram amandelspijs 
  • Optioneel: rasp van 1 citroen
  • 1 ei
  • 25 gram amandelschaafsel
Bereiding:
  • Kneed een stevig deeg van het bakmeel, suiker, zout en roomboter. Het deeg is vrij droog maar met een beetje geduld moet je een mooie deegbal kunnen maken. Verdeel het deeg in 2 delen en laat een uur rusten in de koelkast. 
  • Bekleed een bakvorm van 20 cm doorsnee met bakpapier en vet in. Verwarm de oven voor op 175 graden. 
  • Meng het spijs met het losgeklopte ei tot een glad mengsel. Als je zo’n blokje amandelspijs hebt gekocht, verkruimel het dan eerst. Vaak zit er al citroen in amandelspijs. Zo niet, voeg dan zelf ook het rasp van 1 citroen toe. 
  • Rol de eerste deegbal uit tot een cirkel die iets groter is dan je bakvorm. Leg deze er in zodat de randjes wat omhoog komen. Verdeel hier het amandelspijs over. Rol de tweede deegbal tot een cirkel van 20 cm en dek hiermee het amandelspijs af. Bestrooi het geheel met de geschaafde amandelen en druk even aan. 
  • Bak de hoornderring in zo’n 35 minuten goudbruin en gaar. Laat helemaal afkoelen voor je hem aansnijdt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...