12 januari 2015

Îles flottantes met gezouten karamelsaus

Er zijn van die gerechten die je al je hele leven eens wilt proeven, maar waarbij het maar niet van komt. Misschien omdat je het zelf niet durft te maken, omdat je geen recept hebt of omdat je het nergens tegenkomt in een restaurant. Voor mij was dat gerecht de îles flottantes, wat zoveel als drijvende eilanden betekent. Ik kwam dit gerecht niet tegen in restaurants en iets hield me tegen om ze te maken. Tot ik besloot dat het er tijd voor was en ik er maar gewoon aan begon. Het is best een uitgebreid recept, maar het werd gelukkig een succes.

Deze eilanden van eiwit drijven in een heerlijke vanillesaus, en worden overgoten met een luxueuze gezouten karamelsaus. Geen toetje voor elke dag dus, maar zeker een recept voor als je eens uit wilt pakken.





Voor 4 personen
Ingrediënten:
Voor de vanillesaus
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 1 tl maïzena
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
Voor de gezouten karamelsaus
  • 150 g suiker
  • 100 ml slagroom
  • Zeezout naar smaak
  • 75 g boter
Voor de eiwitten
  • 2 eiwitten
  • 4 eetlepels poedersuiker
Bereiding:
  • Begin met de saus. Schenk de melk en de slagroom in een pan met een dikke bodem. Snijd een vanillestokje in de lengte open en schraap met een scherp mesje het vanillemerg eruit. Breng het melkmengsel met vanillemerg en -stokje aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur doorkoken.
  • Los in een kommetje de maïzena op in enkele druppels water. Scheid de eidooiers van de eiwitten (het eiwit wordt verder niet gebruikt).
  • Klop in een grote kom de eidooiers met de maïzena en de suiker schuimig, totdat het mengsel bleek en romig wordt.
  • Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door en schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk. 4. Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door en schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk.
  • Verwarm de saus al roerend met een houten lepel tot de saus gebonden wordt. De saus blijft dan hangen aan de achterkant van de lepel en een met je vinger erin getrokken streep blijft zichtbaar. Zet de saus afgedekt aan de kant. 
  • Dan de gezouten karamelsaus. Karamelliseer de suiker en voeg voorzichtig de slagroom toe. Breng op smaak met het zout. Breng aan de kook en roer tot de karamel opgelost is. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Zet aan de kant. 
  • Breng een pannetje met water tot net niet aan de kook. Klop de eiwitten met het poedersuiker tot stijve pieken. Schep 8 bolletjes van het eiwit in het water. Laat 1 minuut aan beide kanten opwarmen. Doe niet teveel bolletjes tegelijk in de pan want ze zetten nogal uit. 
  • Giet een laag vanillesaus in een diep bord. Leg hier twee bollen eiwit in. Maak af met de karamelsaus. Serveer meteen.

1 opmerking:

  1. Ik at ze in frankrijk een keer in een restaurant en ja, dat was heerlijk. Later die week kwam ik ze tegen in een bakje in de supermarkt. Stond ik daar te stuiteren van geluk. Maar dat was natuurlijk een deceptie van jewelste.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...