22 januari 2014

Zelf gele rijst maken

Gele rijst eigenlijk alleen verkrijgbaar in de variant van normale, witte rijst die geel gekleurd is. Maar gele basmati? Gele zilvervlies? Niet te vinden. Dus wat doe je dan? Het zelf maken. Juist!

Zelf gele rijst maken kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met saffraan. Nu is saffraan best duur, dus dat zal ik niet snel gebruiken voor een doordeweekse maaltijd. Kurkuma, of koenjit, daarentegen weer wel. Dit koop je gewoon in een potje bij de supermarkt. Het is hetzelfde kruid dat verantwoordelijk is voor de kleur van de kerriepoeder die je never nooit meer uit je mooie nieuwe witte t-shirt krijgt dat je eigenlijk even uit had moeten doen voor je ging koken maar dat uiteindelijk vergat. Prima om witte rijst mee te kleuren dus. 



Ingrediƫnten:
  • 200 gram rijst naar keuze, ik gebruikte basmati
  • 2 tl kurkuma
  • 400 ml water
Bereiding:
  • Doe de rijst, kurkuma en water in een pan. Breng aan de kook en laat vervolgens zachtjes koken tot de rijst al het vocht heeft opgenomen en goed gaar is. 
  • In de rijstkoker? Doe alles in de rijstkoker, deksel er op, aanzetten en wachten tot hij klaar is.

10 opmerkingen:

  1. Ah wat een fijne handige tip! Ik heb inderdaad nog zilvervliesrijst en vind het stiekem een beetje zonde om gele rijst te gaan kopen. Maar kurkuma heb ik wel!
    Thanks :)
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gele zilvervliesrijst is ook nog eens gezonder! Eet smakelijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah, mooi! Het was goed gelukt :) dus dit ga ik onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. kan ik ook currypoeder met rijst doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. kan ik ook currypoeder met rijst doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker weten! Alleen is dat wel meer van invloed op de smaak van de rijst dan alleen de kurkuma. Maar kan me voorstellen dat het met currypoeder heel lekker is!

      Verwijderen
    2. Dan kun je het beste de currypoeder even kort verwarmen door in een droge koekenpan te bakken (net als sesamzaad roosteren). Je haalt dan de "scherpe" smaak eraf, zonder de smaak tekort te doen.

      Verwijderen
    3. Dat is een goede tip! Dankjewel!

      Verwijderen
    4. Dat is een goede tip! Dankjewel!

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...