31 januari 2014

PB&J koek

Peanut butter and jelly, oftewel pindakaas en jam. Een combinatie die bij iedere Amerikaan warme jeugdherinneringen oproept maar die in Nederland lang niet zo vaak gegeten wordt. Nu ben ik zelf ook geen groot voorstander van de combinatie van pindakaas en jam op mijn brood maar in dit baksel is het een hele fijne combinatie.

Hoewel het recept eenvoudig is, is de smaak dat niet. Je proeft alle onderdelen. Het krokante shortbread achtige deeg, de zoete jam, de knapperige pinda’s en de romige melk. Het is er allemaal. Deze koek is echt indrukwekkend. Zeker als je bedenkt hoe eenvoudig hij is om te maken. Belangrijk: laat de koek wel helemaal afkoelen voor je hem aansnijdt. 



Voor 16 stukjes. Aangepast van taste.com.au.
Ingrediƫnten:
  • 100 gram boter, op kamertemperatuur
  • 65 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 225 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 165 gram aardbeienjam
  • Blikje zoete, gecondenseerde melk (zo’n 397 gram)
  • 85 gram pindakaas met stukjes noot
  • 95 gram gezouten pinda’s
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vierkante bakvorm (20x20 cm) in en bekleed met bakpapier. 
  • Kneed de boter, basterdsuiker, bakpoeder en bloem tot een deeg. Druk dit in de bakvorm en bak in ongeveer 12 minuten goudbruin. 
  • Meng in een kom de gecondenseerde melk, pindakaas en pinda’s door elkaar tot een egaal mengsel. Smeer de koek, als deze uit de oven komt, in met de jam. Verdeel hier het pindakaasmengsel overheen. Bak nog 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...