17 januari 2014

Banaan-karamel monkey bread

Als ik L. uit laat zoeken wat we voor lekkers gaan bakken, is de kans groot dat hij aan komt met een recept met banaan. Grappig, want zo heeft iedereen toch zijn voorkeur. Zo kwam dit recept bij ons op de radar en uiteindelijk in de oven.

Dit recept is anders dan anders in de zin dat je taart bestaat uit allemaal afzonderlijke bolletjes gevuld met banaan en karamel. Lekker, dat zeker. Maar mede dankzij de saus soms wel wat lastig met eten. Zeker een taartje dat je moet serveren met een bordje erbij. 



Recept van Rudolph’s bakery
Ingrediënten:
Deeg
  • 300 ml water
  • 1 zakje gedroogde gist (7 g)
  • 500 g bloem
  • 1 mespuntje zout
Krokante kruimels
  • 90 g boter
  • 75 g suiker
  • 75 g bloem
  • 30 g havermout
Vulling
  • 2 bananen
  • 16 karamelsnoepjes
Speculaassaus
  • 210 ml slagroom
  • 90 ml melk
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 60 g suiker
  • 3 eidooiers

Bereiding:
  • Deeg: verwarm het water tot handwarm en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem en verdeel het zout over de rand.
Meng in het kuiltje het gistmengsel en kneed er beetje bij beetje de bloem door. Kneed tot een soepel deeg. Voeg, als het deeg te droog is, een beetje extra water toe. Laat het deeg in een kom, bestoven met bloem en afgedekt met plasticfolie, circa 1 uur rijzen. 
  • Krokante kruimels: verwarm de oven voor op 180 ºC. Meng de boter, suiker, bloem en de havermout. Wrijf met beide handen tot er kruimels ontstaan. Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de kruimels in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. 
  • Vulling: verwarm de oven voor op 190 ºC. Pel de bananen. Rol het deeg tot een pil en snijd in 16 gelijke delen. Rol tot bolletjes en druk er met je duim een kuiltje in. Druk een karamelsnoepje en een stukje banaan erin. Vouw het deeg naar elkaar toe en druk de naden goed tegen elkaar. Zet de gevulde deegbolletjes met de mooie, gladde kant naar buiten in de ingevette bakvorm. Bak het banana-caramel monkey bread in circa 35 minuten goudbruin en gaar. 
  • Speculaassaus: breng de slagroom met de melk, de speculaaskruiden en 1 eetlepel suiker aan de kook. Roer de eidooiers glad met de rest van de suiker. Schenk een scheutje kokende room op de eidooiers en meng goed door. Giet de saus terug in de pan en gaar de saus, al roerende zonder te koken, met een spatel tot vladikte. Giet de warme saus over het monkey bread en strooi de krokante kruimels eroverheen. Serveer direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...