1 januari 2013

Fantastisch gebraden kip van Jamie

Vriendin Laura wilde eens een hele kip bereiden. Voor zichzelf zet ze namelijk geen hele kip op tafel, maar het leek haar zo gezellig. De keuze viel uiteindelijk op dit recept van Jamie Oliver. We besloten zelf nog wat aardappels in de ovenschaal te doen, en dat bleek een goede keuze.

Laat je trouwens niet afschrikken door het halve pakje boter dat over deze kip moet. Is lekker. Vet ja, maar lekker. 



Ingrediƫnten:
  • 1 kip (liefst biologisch)
  • 1 grote citroen
  • 8 plakjes prosciutto (of parmaham) dun gesneden
  • 1-2 tenen knoflook gepeld en fijngehakt
  • 2 flinke handen verse tijm (alleen de blaadjes) fijngehakt
  • zout en zwarte peper uit de molen
  • 125 gram roomboter (half pakje) 

Bereiding:
  • Verwarm de oven en een geschikte maat braadslee voor op 220 graden/gasovenstand 7. Was de kip van binnen en van buiten en maak droog met keukenpapier. Haal met je vingers het vel van de kippenborst los. Het is belangrijk dat je je hand langzaam langs de borst naar beneden duwt en ervoor zorgt dat het vel heel blijft.
  • Snijd met een dunschiller de schil van de citroen (alleen het geel!) en hak die fijn. Scheur de ham in stukjes en doe die samen met de citroen, de knoflook en de tijm in een kom. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en prak het door de boter. Duw dit mengsel in de ruimte tussen het vel en het vlees van de kip. Wrijf en masseer wat je overhoudt in en op de kip.
  • Kerf de bouten in, zodat de hitte en de aroma`s beter in het vlees kunnen dringen. Snijd de geschilde citroen doormidden en stop hem in de buikholte van de kip. Leg de kip dan in de hete braadslee en zet hem 60-75 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de kip 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...