30 januari 2013

Eten uit je jeugd

Vorige week kocht ik een paar bananen. Eenmaal thuis zei L. “Jammer dat we geen sinaasappels hebben, anders had ik een fruithapje kunnen maken.” Hij legde me uit dat zijn moeder vroeger voor hem een hapje maakte van een geprakte banaan, versgeperst sinaasappelsap en een verkruimelde Liga. Vervolgens maakte hij dit hapje ook voor mij en ik kon me meteen voorstellen hoe zulk uit je jeugd in je hoofd blijft hangen.

Omdat ik kennismaakte met eten uit zijn jeugd, ging ik me afvragen welk eten ik associeer met mijn kindertijd. Eigenlijk zijn er maar een paar dingen die echt levendige herinneringen opleveren. Als eerste die waterijsjes in ‘zakjes’ die je voor een paar cent in de supermarkt kocht. Het lekkerste was eigenlijk het laatste beetje, als het ijs gesmolten was en je eigenlijk gewoon mierzoete siroop uit het zakje kon zuigen.

Een andere herinnering is de ‘rode macaroni’ van mijn moeder. Op zich weinig bijzonders, een simpel pastarecept met een gehaktsaus op basis van tomaat. Maar toch is dat het recept dat me aan mijn jeugd doet denken en wat ook niemand zo goed kan maken als mijn moeder.

Nu ben ik benieuwd: heb jij ook zulke herinneringen? Dingen die je graag at als kind, of die herinneringen aan je ouders boven brengen?

Bron foto: jeugdsentimenten.net

10 opmerkingen:

 1. Ja, die heb ik zeker, rond Sinterklaas was het mandarijnen-tijd en die kregen wij toen veel. Wat het leukste was is dat je met het schilletje een kaars kon laten knetteren. Vreselijke lol hadden we dan met z'n allen :-) En mijn vader maakte het lekkerste "heet-haantje" van de aardbol :-) Een hele gebraden kip in kleine stukjes door de rijst met tomatensaus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met mandarijnen een kaars laten knetteren? Hoe doe je dat?

   Verwijderen
 2. Heb er zelfs over geblogged:
  - Comfort food - Macaroni met ham en kaas
  (http://www.family-oosten.com/blog/2012/03/06/comfort-food-macaroni-met-ham-en-kaas/)
  - Cucina Povera – Macaroni met balletjes
  (http://www.family-oosten.com/blog/2012/03/10/cucina-povera-macaroni-met-balletjes/)

  Maar idd die waterijs-staafjes (die ik 's nachts nog wel eens stiekem weg snoep)

  En geschaafde appel met suiker en kaneel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, die waterijsjes eet ik inderdaad nu nog wel eens.

   Leuk dat je hier ook over geblogd hebt trouwens. Blijkbaar ben ik niet de enige bij wie eten herinneringen boven brengt.

   Verwijderen
 3. Ik herinner mij een hete vakantiedag waarop we spontaan een picnic hebben gehouden met alleen een bak ijs en een stel lepels die nog in de auto lagen.

  Zelfgemaakte oliebollen eten bij de jaarwisseling aan de andere kant van de wereld, midden in de zomer. Dit hebben we meerdere keren gedaan, soms met de schalen op pad naar buren en familie.

  Ik herinner me een fastfood restaurant die helaas heeft moeten stoppen. De keten specialiseerde in pasteitjes. Erg lekker, Georgie Pie: (http://en.wikipedia.org/wiki/Georgie_Pie). Bij een andere plek waar ze 'hot pies' verkochten, vond Opa (op bezoek uit Nederland) het toch wel gek dat hete pies werd aangeprezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt mij een perfecte picknick. En die Georgie Pies klinken stiekem wel heel erg lekker.

   Verwijderen
 4. Ik heb vaak gehoord van verkruimelde liga met sinaasappelsap, maar wij deden dat vroeger altijd met melk. Liga-pap maakten we ervan, Liga's fijnmaken en melk (koud of warm) erover, doorroeren en een beetje suiker erover, hmmmm, maar met beschuiten wisten we ook wel raad. Laatst weer es gedaan en nog steeds lekker. En zelfs de ouderwetse Liga weer gevonden: in het kindervoedingschap.
  En jaaaaa, die waterijsjes hadden we ook vaak. En die mini-milk-ijsjes... volgens mij hier niet meer verkrijgbaar, maar gelukkig vorige zomer in Duitsland gezien en gelukkig is dat in de buurt, dus me is happy. Ja, ik word blij van de simpelste ijsje, haha.
  Of de koude melk toetjes die m'n moeder altijd maakte met yoghurt i.p.v. met melk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Melk? Yuck, dat lijkt me echt heel vies. Maar dat komt misschien ook gewoon omdat ik eigenlijk geen fan ben van melk. Zal het eens proberen.

   En mini-milk-ijsjes? Wat zijn dat?

   Verwijderen
 5. De kaasbroodjes van mijn vader (kaastostie uit de koekenpan),kaasouffle, de omeletten, pasteitjes, forel en slakken van de auberge bij de camping waar we op vakantie gingen, limlollies van Jamin, gegrilde kip op zondag. Allemaal heerlijk, maar ik herinner me ook geraspte wortel met sinaasappelsap, bulgaarse yoghurt op vakantie (vanwege mogelijk melktekort in die 3 weken) en vieze toetjes.Van beide categorieen zou de lijst nog veel langer kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geraspte wortel met sinaasappelsap? Waarom? Die kaasbroodjes klinken dan inderdaad een stuk beter.

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...