17 januari 2013

Banaan-karameltaart met bastogne en chocola

Na de tajine van gisteren moest er nog een toetje op tafel. Die had ik de avond van tevoren klaargemaakt en op de dag van het etentje klaargezet op het aanrecht. En daar stond hij nog steeds toen ik bij Maartje de wijk in reed.

Gelukkig was L. zo lief om de taart nog even langs te brengen. En het was het waard, want potverdorie wat is dit een fijne taart. Eigenlijk zo klaar, en makkelijk een dagje van tevoren klaar te maken. 



Recept aangepast van Allerhande
Ingrediënten:
  • 250 g bastognekoeken
  • 100 g boter
  • 100 g chocolade extra puur, in stukjes
  • 3 blaadjes gelatine (zakje 10 g)
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 beker slagroom (250 ml)
  • 1 beker crème fraîche (200 ml)
  • 3 bananen 

Bereiding:
  • Verkruimel de koekjes in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan en meng door de koekkruimels. Schep de kruimels in de taartvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Doe de chocolade in een kleine pan en hang deze in een grotere pan met kokend water. Zorg dat de bovenste pan het water niet raakt. Laat de chocolade smelten (au bain-marie). Verdeel de chocolade gelijkmatig over de bodem. Zet 30 min. afgedekt in de koelkast. 
  • Week de gelatine 5 min. in een kom koud water. Doe de suiker in een steelpan en laat op laag vuur karamelliseren tot goudbruin. Klop ondertussen de slagroom stijf en spatel de crème fraiche erdoor. Zet het vuur uit als de karamel de juiste kleur heeft. Roer 4 el van het slagroommengsel voorzichtig door de karamel. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de karamel. Meng 3/4 van de karamel voorzichtig door de rest van het slagroommengsel. 
  • Pel de bananen, snijd ze in plakjes van 1 cm en verdeel over de taartbodem. Schep de karamelslagroom erop en verdeel gelijkmatig met een spatel. Schenk de rest van de karamel er in een spiraalvorm op en laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...