11 december 2012

Varkensstoofpotje met aubergine uit de oven

Ik hou niet van speklappen. M. houdt niet van aubergine. Dus wat maak je dan? Juist. Dit.

Bij dit soort recepten blijkt maar weer dat een ingrediĆ«nt op zich niet zozeer niet lekker is, maar dat het vooral om gaat wat je ermee doet. Want uiteindelijk hebben we allebei heerlijk gegeten. Ik heb geen seconde stilgestaan bij het feit dat ik iets at wat ik eigenlijk niet zo lekker vond, en M. heeft ook geen ‘last’ gehad van de aubergine. Dit gaan we vaker maken.Ingrediƫnten:
 • 2 el olijfolie
 • 750 gram speklappen, in stukjes
 • 2 aubergines, in grote stukken
 • 2 el lichtbruine basterdsuiker
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 uien, grof gesnipperd
 • Flink stuk gember, fijngesneden
 • Mespuntje chilipoeder
 • Bosje koriander, steeltjes en blaadjes fijngehakt
 • 3 eetlepels ketjap manis
 • 2 el vissaus
 • 2 el limoensap

Bereiding:
 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Verwarm 1 eetlepel in een grote, ovenvaste braadpan. Bak hierin de speklappen goudbruin. Haal het vlees uit de pan, voeg de rest van de olie toe en bak hierin de aubergine op hoog vuur goudbruin. Haal uit de pan en doe de suiker in de pan. Laat karamelliseren. Roer dan de kaneel en ketjap door de suiker. Doe de speklappen en aubergine weer in de pan en roer goed om.
 • Voeg de uien, gember en chilipoeder toe en laat een paar minuten meebakken. Voeg dan de koriandersteeltjes toe, samen met de vissaus en limoensap. Voeg water toe tot het ongeveer tot de helft van het vlees komt. Doe de deksel op de pan en zet een uur in de oven. Kijk na 3 kwartier even of de saus genoeg ingekookt is, anders kun je het laatste kwartier de deksel schuin op de pan zetten.
 • Proef of het gerecht goed op smaak is, en voeg anders eventueel nog wat vissaus of limoensap toe. Bestrooi met de fijngehakte korianderblaadjes en serveer met rijst.

4 opmerkingen:

 1. mijn man en ik eten beiden geen kaas...zoonlief is er gek op...ik vind t er wel lekker uitzien, en wil het echt leren eten maar man staat er niet positief tegenover...heb je daar nog tips voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt er aan waarom jullie geen kaas eten. Is het de smaak of de textuur? Als het om de smaak gaat, zou ik beginnen bij neutrale kazen. Dus ricotta, mozzarella, graskaas (in de lente) en andere jonge kazen. En jezelf zo aan steeds sterkere smaken laten wennen.

   Als het aan de textuur ligt, zou je op zoek kunnen naar kazen met een andere textuur dan gewone kaas. Dus bijvoorbeeld brie, want dat is lekker zacht. Of een hele oude kaas zoals Old Amsterdam, die is weer vrij hard en brokkelig.

   Wat je man betreft: goed voorbeeld doet goed volgen. Als jij ineens met plezier kaas eet, wordt hij vast ook heel nieuwsgierig. Begin dus vooral gewoon lekker zelf met kaas leren eten, geniet er samen met je zoon van en dan kan het niet lang duren voor hij het ook gaat proberen.

   Verwijderen
 2. dat weet ik eigenlijk niet...maar heb altijd geleerd dat lus-ik-nie niet bestaat maar dat dat tussen je oren zit :) ik denk vooral de smaak...ik ben dol op romige dingen maar vind zuivel an sich gewoon niet lekker...kaas op een pizza dat moet vooral niet veel zijn maar een sprinkeltje vind ik best ok, zit er iets van kaas in een soep ofzo is dat ook prima.en ik ben gek op kaaschips(chipitos)...helpt dat? ik vind het vooral vervelend dat we regelmatig een etentje hebben van werk ed. en dan altijd iets anders krijgen of helemaal niks ter vervanging van een kaas-iets. Overigens heb ik hetzelfde probleem met wijn, maar daar kan ik prima mee leven ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie je reactie nu pas, sorry! Als ik je zo hoor, denk ik dat het vooral de textuur een ding is. Zou toch eens die Old Amsterdam proberen. Dat heeft een sterke, zoute kaassmaak (net als chipito's) maar niet zo'n fluwelige textuur. Ben benieuwd of je dat wat vindt.

   En ik vind lus-ik-nie ook iets dat tussen je oren zit, dus wat dat betreft kunnen we elkaar de hand schudden, haha!

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...