8 november 2012

Zelf nougat maken

Volgens verschillende lezers, zoals onderaan te lezen, is dit geen goed recept. Ik heb er zelf toch echt de nougat op onderstaande foto mee kunnen maken, maar blijkbaar geldt dat niet voor iedereen. Als je dit recept dus alsnog uit wilt proberen, dan is dat op eigen risico. Nogmaals: ik had er zelf geen problemen mee, maar ik lijk de enige.

Volgens mij was het Hidde de Brabander die een tijdje geleden zei dat nougat het nieuwe ding in de culiwereld ging worden. Na de cupcakes, cakepops en macarons gaan we nu massaal nougat, of noga, maken. Ik vind het een topidee. Met nougat kan je immers eindeloos variëren. Verschillende noten, gedroogd fruit, stukjes chocolade, caramelslierten… De opties zijn eindeloos.

Voor mijn variant heb ik de basis gebruikt van Rudolph’s Nougat de Montelimar. De vulling heb ik wel omgegooid. Zo kon ik geen gekonfijte sinaasappelschil vinden en was ik te lui om het te maken. Dus ik gebruikte sukade. En in plaats van twee soorten amandelen en pistache, gebruikte ik een doosje gemengde noten van dezelfde hoeveelheid. Gezouten, want ik houd van de combinatie van zout en zoet. Maar doe vooral wat je zelf het lekkerst lijkt.

Ingrediënten:
 • 425 gram gemengde, gezouten noten
 • 350 g suiker
 • 125 ml water
 • 340 g honing
 • 3 eiwitten
 • 250 g sukade
 • 20 vellen wit eetpapier

Bereiding:
 • Bestrijk de bakvorm (20x20cm) met olie, leg er een bakpapiertje in en verdeel 10 vellen eetpapier over de bodem bedekt zodat de bodem bedekt is.
 • Breng suiker, water en honing aan de kook tot 140 ºC. Mix de eiwitten stijf. Giet langzaam de kokende siroop bij het eiwit tot de siroop helemaal is opgelost. Meng de noten en de sukade door het schuim. Verdeel het schuim in de vorm. Strijk de nougat goed uit. Bedek de bovenkant ook met eetpapier en laat 1 nacht opstijven. Snijd de nougat met een nat mes in kleine blokjes van 4x3 cm.
 • De nougat word harder als je hem op een rooster laat 'drogen'.

36 opmerkingen:

 1. Mmm, ik hou echt van nougat! Dit wil ik echt een keertje maken! Is het heel lastig? En wat als je geen thermometer hebt? (die van ons ligt ergens te verstoffen en ik heb geen flauw idee waar, haha)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, het is niet lastig maar die thermometer heb je wel echt nodig. Als je suiker namelijk maar 1 of 2 graden te koud blijft, wordt je nougat niet stevig.

   Verwijderen
 2. Nougat vind ik ook zo lekker, ik wil het wel een keer zelf maken eigenlijk! Had geen idee hoe het moest, dus yay voor jouw recept :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen, dankjewel. En succes met maken!

   Verwijderen
 3. Dat is toevallig. Je bent me net voor. Mijn nougat ligt nog op te stijven in de keuken. Blogje volgt nog. Ik heb het recept uit Homemade gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Great minds think alike. Ben benieuwd naar jouw recept.

   Verwijderen
 4. Ben bang dat ik het morgen nog een keer moet doen. Het stijft niet op.Volgens mijn recept moet de suikerstroop 116 graden zijn. Kennelijk was dat niet heet genoeg (of mijn thermometer deugt niet meer, maar dat denk ik niet). Zodra het gelukt is verschijnt het op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind 116 ook wel weinig. Lijkt mij inderdaad niet heet genoeg om het eindresultaat op te laten stijven. Jammer!

   Verwijderen
 5. Heb Rudolph hem ook zien maken op 24kitchen, erg interessant om te zien!
  Was het in 1 keer gelukt?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verbazingwekkend genoeg wel. Had me ingesteld op een mislukking, maar dat viel gelukkig mee.

   Verwijderen
 6. Mag dat ook in 'n kunststof mix kom gemaakt worden ?
  Of kan dat alleen in 'n rvs of glazen mix kom ?
  Zou het zo graag maken , maar heb alleen 'n mixer op standaard met kunststof mengkom

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei... Ik weet niet hoe sterk jouw kunststof kom is, maar je giet er wel siroop van 140 graden in. Weet niet of die kom dat goed kan hebben. Ik zou zelf het risico in ieder geval niet nemen.

   Verwijderen
 7. wil ik ook al lang eens maken. best even een suikerthermometer in huis halen vermoed ik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonder suikerthermometer wordt het inderdaad lastig ja. Maar het is het waard, dit is erg leuk om te doen.

   Verwijderen
 8. Als we suiker verhitten boven de 100 graden Celsius gaan de kristallen smelten en ontstaat
  een dikke stroop.

  Pas als de suiker boven de 140 graden Celsius wordt verhit, kleurt het bruin: het zogenaamde
  karamelliseren.

  Dus voor de 140 graden is een suikerthermometer onnodig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede tip! Zou het zelf niet zonder thermometer aandurven, maar de waaghalzen onder ons kunnen hier misschien wel wat mee. Dankjewel!

   Verwijderen
  2. Het enige naddel bij dit recept is,
   dat de suiker met honing en water gemengt is
   waardoor de kleur onduidelijker te zien zal zijn en de substantie ook anders reageerd..

   Verwijderen
 9. Hallo ik krijg mijn suiker, honing en water niet op 140 graden.
  Moet je de suiker eerst apart verwarmen?? Ik heb het in de pan
  en in de oven geprobeerd maar krijg het echt niet op temperatuur.

  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het mengsel in één keer verwarmd, maar je zou kunnen proberen om eerst de suiker te verwarmen. Misschien een domme vraag hoor, maar staat je vuur wel hoog genoeg?

   Verwijderen
 10. Lekker! Je hebt echt lekkere recepten op je site staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. moet je het laten opstijven in de koelkast/ vrieskist???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, het stijft goed op buiten de koelkast. Het gaat in de koelkast alleen wel sneller.

   Verwijderen
 12. hey

  kun je ook rozijnen of gedroogd fruit in je noga doen??
  groetjes sterre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker weten! Je kan er alles in doen wat je lekker vindt.

   Verwijderen
 13. Ook ik heb de nougat gemaakt volgens het 24kitchen recept met thermometer ivm die 140 graden. Maar toch is er iets niet goed, want de nougat vloeit langzaam uit. De smaak is prima. Wat kan er mis gegaan zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen flauw idee. Ik bewaarde de nougat in de koelkast, misschien helpt dat?

   Verwijderen
 14. Ik probeerde uw receptje vandaag uit. Super lekker!! Maar wel nog een vraagje: om het uit te laten harden: gewoon op een rooster op kamertemperatuur? Of laten drogen in de oven op 50 graden ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je het lekker vindt! Uitharden kan inderdaad op kamertemperatuur of eventueel in de koelkast.

   Verwijderen
  2. is nu ondertussen al 4 dagen aan het uitharden :(
   nog steeds veel te zacht naar mijn goesting... je kan het gewoon niet snijden... Vandaag een gelijklopend recept geprobeerd, maar dan met glucosestroop erbij, hopelijk wordt deze wat vaster...

   Verwijderen
  3. Wat jammer! En wat raar ook, ik heb er geen problemen mee gehad. Is het nieuwe recept beter gelukt?

   Verwijderen
  4. Nu twee maal getracht nougat te maken, de 1e keer ontplofte het mengsel in mijn keukenmachine (te snel erbij gegoten denk ik), de 2e keer lijkt het zelfs op nougat.
   Alleen geldt voor mij hetzelfde als vele anderen, de nougat blijft (zelfs na 1 week uitharden) veelste zacht en is bijna niet te snijden.
   Mijn volgende poging ga ik toch 150 á 160 graden celsius verwarmen, misschien dat het dan wat steviger wordt.

   Oh, en op het gas lukte het mij ook nauwelijks de 140 graden te bereiken, na 15min. op de wokbrander net aan maar dat duurt te lang.
   Hiertoe heb ik een inductiekookplaatje gekocht (let op genoeg vermogen, ik heb 2000watt) en daarmee was het binnen enkele minuten al op 140 graden celsius.

   Verwijderen
  5. Nu tweemaal met honing op 125 graden en suikermengsel op 170 graden celsius gemaakt. Beide keren had ik (zelfs na een week wachten) dusdanig zachte nougat dat het niet te snijden is. Omdat het zo zacht is is het ook niet lekker, heeft er iemand tips?

   Verwijderen
  6. Echt heel jammer dat het bij jullie niet gelukt is. Ik begrijp het ook echt niet, want ik heb het zelf met bovenstaand recept prima voor elkaar gekregen. Heb eerlijk gezegd ook geen idee wat nog een tip zou kunnen zijn als het met hetere suiker ook niet lukt. Sorry :(

   Verwijderen
 15. Waar koop je wit eetpapier?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ook ik probeerde het. Suikerthermometer gekocht. Op gas duurt het inderdaad 20 minuten voordat de 140 graden wordt bereikt. De vloeistof wordt niet hard, het blijft plakkerige troep. Na 3 dagen wachten ligt het nu in de vuilnisbak.

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...