21 oktober 2012

Zelf pompoenpuree maken

Als je wel eens Amerikaanse receptensites bezoekt, zal je rond deze tijd veel recepten voor allerlei gerechten met pompoen vinden. In Nederland komen we vaak niet verder dan pompoen in de salade, door de risotto of in de soep; in Amerika gaat o-ver-al pompoen in. Smoothies, cakes, koekjes, pasta, noem maar op. Erg lekker, maar de Amerikanen hebben het wat dit betreft ook wel makkelijk. Zij hoeven namelijk niet aan de slag met zo’n knoertharde pompoen. De puree die ze gebruiken in dit soort recepten, komt namelijk gewoon uit een blikje.

Nu heb ik hier in de supermarkten nog geen blikken pompoenpuree kunnen vinden. Dat weerhoudt me er niet van om toch pompoen whoopie pies te maken. Dus moest ik zelf aan de slag. Gelukkig is zelf pompoenpuree maken helemaal niet moeilijk. En je hoeft ook bijna niet te snijden. Kortom: appeltje-eitje. En het recept voor de whoopie pies? Die komt morgen.



Ingredi├źnten:
  • 1 (fles)pompoen

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 165 graden. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie.
  • Snijd de pompoen van boven naar beneden door zodat je twee gelijke helften hebt. Schep met een lepel de pitten en de ‘draadjes’ uit de pompoen. Bewaar de pitten eventueel om te roosteren.
  • Leg de pompoenhelften met de snijkant naar beneden op de bakplaat. Laat 60-90 minuten in de voorverwarmde oven liggen. Ze zijn gaar als je zonder weerstand een mesje door het vlees kan prikken.
  • Haal de pompoen uit de oven en laat ze een minuut of 5 afkoelen. Schep dan met een lepel al het vruchtvlees uit de pompoen.
  • Als de pompoen goed gaar is, kan je er met een lepel doorheen roeren zodat je een gladde pasta krijgt. Mocht je toch nog wat stukjes hebben, haal dan even de staafmixer door de puree.
  • Laat afkoelen voor gebruik in andere recepten.
Foto van FreeDigitalPhotos.net omdat ik zelf vergat een foto te maken.

2 opmerkingen:

  1. In de moestuin op mijn werk hebben we dit jaar een overvloedige pompoenoogst. En wat zijn ze lekker! Gisteren had ik ook geroosterde pompoen gemaakt in de oven, maar dan in kleine blokjes gesneden. Die waren veel sneller gaar dan ik dacht dus had ik aardappelblokjes met de goede gaarheid en pompoenblokjes die gelijk puree werden als je ze aanraakte. Maar wel ontzettend lekker.Wel vreemd trouwens dat al die recepten uitgaan van een blikje pompoenpuree. Zo ingewikkeld is het toch niet om het even zelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een moestuin op je werk? Zoeken jullie nog mensen? ;)

      Het is inderdaad niet ingewikkeld. Het vraagt vooral veel geduld, en dat hebben veel mensen helaas niet meer als het op eten aankomt.

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...