9 oktober 2012

Atjar van mijn schoonmoeder

Als mijn schoonmoeder, schoonvader of zwager jarig is, is er altijd groot feest. En omdat het Indo’s zijn, draaien de feesten eigenlijk altijd om eten. Grote pannen met smoor, rendang, ritja ritja en tempeh staan op een tafel in de kleine keuken. Het is dringen geblazen om bij de pannen te kunnen. Binnen de kortste keren is het normaal zo enthousiast kakelende gezelschap doodstil. Genietend van de kruidige smaken, het malse vlees en de krokante tempeh. Mijn schoonmoeder neemt de complimentjes altijd met een glimlach in ontvangst, als haar weer eens verteld wordt hoe lekker ze heeft gekookt.

Eén van de gerechten die het hardst gaat, is haar atjar. Logisch ook, hij is heerlijk. Daarom vandaag hier haar recept.



Ingrediënten:
  • 100 gram bloemkool, in kleine roosjes
  • 100 gram wortel, in reepjes
  • 100 gram bamboescheuten (uit blik), in reepjes
  • 100 gram sperzieboontjes, gekookt
  • ½ komkommer, zonder zaad en in stukjes
  • 100 gram zilveruitjes
  • 2 rode pepertjes, in stukjes gesneden en al dan niet van zaadjes ontdaan
  • 8 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 4 kemirinoten
  • 1 ½ theelepel gember (poeder kan ook)
  • 2 theelepels koenjit (kurkuma)
  • 2 eetlepels suiker
  • zout

Bereiding:
  • Doe de uien, knoflook, kemirinoten, gember, koenjit en zout in een keukenmachine of vijzel, en pureer tot een een brij. Voeg er de azijn en suiker aan toe en breng dit in een grote pan aan de kook. Voeg er dan de bloemkool, wortel, bamboescheuten, sperzieboontjes, komkommer, zilveruitjes en pepertjes aan toe. Laat nog 1 minuutje doorkoken.
  • Doe in een schaal om af te koelen en eet op kamertemperatuur.

6 opmerkingen:

  1. Ik zie op de foto wat 'wittige slierten' en dat kan geen bloemkool, wortel, sperzieboontjes, komkommer, zilveruitjes of pepertjes zijn. Mogelijk na afkoelen wat taugé erbij gedaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Scherp oog Paul! Dat zijn bamboescheuten, 100 gram in dunne reepjes gesneden. Zal het morgen nog even bij het recept zetten (zit nu op mijn telefoon). Dank voor je oplettendheid.

      Verwijderen
  2. Wat een geluk heb je met zo'n schoonfamilie. Het ziet er ook lekker uit! Dit moet ik snel eens zelf maken. Met schaamrood op de kaken; ik ken atjar alleen uit een potje...
    Weet je hoe lang ik dit ongeveer kan bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niets om je voor te schamen, voor ik R. Leerde kennen, at ik het ook alleen uit een potje of van de toko.

      Een dag of 5-7 moet zeker lukken in de koelkast, maar ik betwijfel of het zo lang blijft staan ;).

      Verwijderen
  3. Niet beter te weten of in atjar hoort witte kool. Misschien vergeten in het recept te vermelden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, mijn schoonmoeder gebruikt geen witte kool. Indonesische recepten verschillen echter per regio, dus het zou best kunnen dat in jouw atjar recept wel witte kool hoort. Sowieso kan je qua groenten veel afwisselen, er zijn zo veel verschillende recepten voor atjar. Heb 1 kookboek waar al 10 recepten in staan.

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...