15 september 2012

Cups omrekenen naar grammen

Als je van koken houdt, en ik neem maar even aan dat je dat doet, dan kom je vast wel eens op een (Amerikaans) recept terecht dat gebruik maakt van cups in plaats van grammen. Persoonlijk houd ik niet van koken met cups, zeker niet als het om droge ingrediënten gaat. Want een cup bloem kan de ene keer zomaar 10 gram minder bloem zijn dan een andere keer. Niet handig, zeker niet als je een nauwkeurig bakrecept hebt.

Daarom reken ik zelf graag altijd alles om. Bloem, boter, suiker, ik wil het in grammen. Nu heb ik hier al vele omrekentabellen voor gezien maar die vragen nogal wat rekenwerk. En aangezien ik mijn wiskunde op de middelbare school alleen maar heb gehaald dankzij een hele vriendelijke docent, kies ik liever voor iets makkelijkers.

Op deze website kun je van alles omrekenen. Laat je niet afschrikken door de opmaak van de site – ja, die is verschrikkelijk – de inhoud is echt perfect. Alle standaard bakingrediënten komen aan bod, maar ook bijvoorbeeld cacaopoeder en gist.

Wat betreft vloeistoffen is het een stuk makkelijker. Want of je nu een cup wijn of een cup melk moet hebben, dat is altijd 240 ml (eigenlijk 236.588237).

Wil je toch eens met cups bakken of koken? Op eBay vind je al setjes voor een paar euro.

9 opmerkingen:

 1. Is altijd even wennen he, dit soort recepten. Ik heb in NY en Magnolia Bakery kookboek gekocht, natuurlijk volledig in Engels. Ik reken het dan ook altijd even om en verder vooral op gevoel koken, meestal zie je wel of het wel/niet klopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gevoel is ook zeker erg belangrijk. Goede toevoeging!

   Verwijderen
 2. Goh, konden ze daar niet een handige app van maken?
  (BTW - 4 keer de security code invoeren is ook niet motiverend om te reageren hier ...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zeg je wat! Een gat in de markt.

   En 4 keer de security code in moeten voeren is niet de bedoeling, even zien of ik daar wat aan kan doen. Dank voor je opmerking.

   Verwijderen
  2. Heb de eis om een security code in te voeren uitgeschakeld. Kijken of ik hier niet vreselijk veel spam aan overhoud.

   Verwijderen
 3. Ik heb cups aangeschaft, ook tablespoon, teaspoon etc. Super handig voor leuke Amerikaanse recepten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker als je veel Amerikaanse recepten gebruikt, is het geen overbodige luxe inderdaad.

   Verwijderen
 4. Om het ingewikkeld te maken is er verschil tussen Engelse en Amerikaans cups. Een handige omrekentool voor cups, teaspoons enzovoort: http://eetpraat.nl/wordpress/index.php/kookulator/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt inderdaad. Mijn ervaring is alleen dat de meeste Engelse recepten toch wel in grammen en milliliters geschreven worden. Maar die omrekentool is zeker handig, dankje voor de tip!

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...