21 september 2012

Auberginekroketten met feta

Ik weet dat er veel recepten zijn waarvan ik zeg dat je ze moet maken. Sterker nog, dat is het hele punt van deze site. Ik schrijf wat ik gegeten heb, of het lekker was en dat je het moet maken. Maar echt, als er nou één recept is dat je moet maken, dan is het dit recept. Is dit de eerste keer dat je op mijn site komt, en vind je mijn schrijfstijl zo verschrikkelijk dat je hier nooit meer terug wilt komen? Prima. Maar alsjeblieft, maak deze kroketten.

Ottolenghi is een genie. 'Nuff said.



Ingrediënten, voor zo’n 10 kroketten:
  • 2 middelgrote aubergines
  • 140 gram bloemige aardappelen, gekookt, gepeld en met een vork grof geprakt
  • 1 groot scharrelei, losgeklopt
  • 70 gram feta
  • 10 gram verse Parmezaanse kaas
  • ¼ theelepel zout
  • 100 gram wittebroodkruim
  • Zonnebloemolie om in te bakken
  • Zwarte peper

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik de aubergines rondom in met een vork. Bak ze 45-60 minuten of tot ze verschrompeld en licht zwartgeblakerd zijn aan de buitenkant. Laat ze afkoelen.
  • Schep het vruchtvlees uit de aubergines en neem niets van de zwarte schil mee. Leg het vruchtvlees in een vergiet en laat zo’n 30 minuten uitlekken. Knijp de aubergines een beetje uit, als dat nodig is.
  • Doe de aubergine in een grote schaal en voeg de aardappel, ei, feta, Parmezaanse kaas, zout en peper toe. Vermeng alles rustig met een vork: het mengsel moet vrij grof blijven. Meng er ongeveer de helft van het broodkruim door zodat het mengsel stevig in model blijft, maar nog wat vochtig is.
  • Stort het mengsel in een kom en verdeel het in 2 porties, Rol van elk ervan een worst van zo’n 2,5 cm doorsnee. Strooi het achtergehouden broodkruim op het werkvlak en wentel de worsten er door zodat ze volledig bedekt zijn. Laat minstens 20 minuten opstijven in de koelkast.
  • Snijd elke worst in 5 cm lange stukken, het zullen er ongeveer 10 worden. Giet een laag van 1,5 cm olie in een pan. Verhit de olie en bak de kroketten in kleine porties steeds tot ze rondom goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer meteen.

Het recept voor de dragon-aïoli die je erbij serveert, volgt morgen.

12 opmerkingen:

  1. O o oh, dat lijkt me lekker! Heb een keer Gennaro Contaldo en Antonio Carluccio polpette di melanzane zien maken. Die wil ik ook eens proberen. Aubergine balletjes met als basis brood ipv aardappel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die Ottolenghi kan er wat van! Afgelopen week ook weer 2 van zijn recepten gemaakt. Hemels!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben heel benieuwd, die moet ik ook een keer maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je hebt me overtuigd ;-)
    Ik bewaar hem! Lijkt me heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha! Mission accomplished! Ben benieuwd wat je er van vindt :)

      Verwijderen
  5. gossie, kroketjes om 21.57 uur! Hoeveel moet een mens kunnen weerstaan .. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...