15 augustus 2012

Omgekeerde bananen-en-butterscotchtaart

Bij het zien van dit recept, vroeg ik me af wat nu precies het verschil was tussen karamel en butterscotch. Want in mijn beleving leken de recepten voor deze twee wel erg veel op elkaar. Wat blijkt nu? De ingrediƫnten komen behoorlijk overeen, het heeft vooral te maken met de bereidingswijze van de suiker en welke suiker je gebruikt. Butterscotch wordt namelijk maar verhit tot maximaal 143 graden, terwijl je voor een lekkere karamel toch wel de 170 graden moet halen. Bovendien maak je butterscotch doorgaans met bruine suiker, terwijl je voor karamel witte suiker gebruikt. Zo heb ik het in ieder geval begrepen.

Eigenlijk is het niet eens zo heel belangrijk. Want in dit recept wordt witte suiker gebruikt, maar ook stroop. Samen komt dat weer haast op hetzelfde uit. En zelfs als dat niet zo was, is deze taart goddelijk lekker. Ik was 3 dagen alleen thuis nadat ik deze taart had gebakken. Ik had slechts twee dagen nodig om hem te verorberen. Dat vroeg overigens nog behoorlijk wat zelfbeheersing.



Voor 4 tot 6 personen, uit Voor Altijd Zomer van Nigella Lawson
Ingrediƫnten:
  • 375 gram kant en klaar bladerdeeg, op rol
  • 50 gr boter, ongezouten
  • 75 gr suiker
  • 1 el stroop (die voor op je pannenkoeken)
  • 1 el slagroom
  • 3-4 bananen

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd een ronde lap bladerdeeg uit door de bakvorm op het deeg te leggen en rondom een cirkel te snijden.
  • Zet een tarte-tatinvorm met een doorsnede van 20cm op een matig vuur. Laat de boter in de vorm smelten, doe de suiker, stroop en room erbij en klop het mengsel een paar minuten tot je een dikke butterscotchsaus hebt.
  • Zet de vorm van het vuur. Snijd de bananen in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Leg de plakjes banaan naast elkaar in de enigszins afgekoelde saus. Leg de ronde lap bladerdeeg erop en stop de randjes goed in, zodat de saus er niet onder vandaan kan borrelen.
  • Zet de taart 20-25 minuten in de oven, tot het deeg gesouffleerd en goudbruin is. Haal de vorm nu uit de oven, leg er een omgekeerd bord op en keer de taart voorzichtig om. Schrik niet als er een paar van de banaantjes uit de taart losraken omdat ze aan de vorm blijven plakken. Steek ze los met een houten spatel en leg ze weer op hun plaats. Serveer met slagroom of vanille- of kokosijs.

4 opmerkingen:

  1. Lekker receptje, maar euhm, volgens mij is karamel gewoon alleen verhitte (gekarameliseerde) suiker en butterscotch is suiker verhit met boter of room. Het zijn toch echt twee hele verschillende dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik had specifieker moeten zijn. Ik bedoelde het verschil tussen karamelsaus en butterscotch. Omdat karamelsaus meestal ook met slagroom en/of boter gemaakt wordt. Maar je hebt helemaal gelijk!

      Verwijderen
  2. Kwijl... ik zie het bloglovin bericht binnenkomen (onder het werken door ;-)) en kon me niet bedwingen om even te kijken, erg lekker! Deze ga ik zeker te weten een keer maken :D

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...