13 juli 2012

Van-alles-en-nog-wat-koekjes

Als ik iets heb geleerd over koken, dan is het dat het altijd de moeite waard is om die extra stap te zetten om net wat meer smaak aan je gerecht toe te voegen. Die extra stap betekent namelijk vaak het verschil tussen goed en geweldig. Tussen “Mmm, lekker” en “Wow!”. Denk bijvoorbeeld aan het zachtjes uitbakken van wat chorizo om je uitjes in dit overheerlijke vet te kunnen fruiten. Of het even roosteren van de pijnboompitten voor in de salade. Of zelf bouillon trekken voor de soep.

Dit koekjesrecept heeft ook zo’n extra stap, namelijk het bakken van de havermout. Door de havermout in een paar eetlepels boter te bakken in de pan tot ze mooi goudbruin is en een beetje naar gebrande noten ruikt, voeg je zo ontzettend veel smaak toe aan dit toch al overheerlijke koekje, dat ze er haast onweerstaanbaar van worden. Geloof je me niet? Probeer dit koekje dan zelf eens.

Deze koekjes heten trouwens van-alles-en-nog-wat-koekjes omdat er, jawel, van alles en nog wat in gaat. Havermout, pindakaas, chocolate chips. Alleen geen ei. Dus ben je daar allergisch voor, dan is dit recept een prima optie.



Voor ongeveer 30-35 koekjes, uit American Flavor van Andrew Carmellini
Ingrediënten:
  • 90 gram havermout
  • 170 gram + 2 eetlepels roomboter
  • 100 gram lichtbruine suiker
  • 115 gram gewone suiker
  • Snufje zout
  • 185 gram pindakaas
  • 185 gram bloem
  • 2 tl bakingsoda (zuiveringszout)
  • 100 gram chocolate chips

Bereiding:
  • Smelt de 2 eetlepels boter in een koekenpan. Doe hier de havermout bij en bak op middelhoog vuur tot deze mooi goudbruin is en naar gebrande noten ruikt. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Klop de overige roomboter met de suikers, pindakaas en zout tot een glad en luchtig mengsel. Voeg hier de bloem en bakingsoda aan toe. Meng tot slot havermout en chocolate chips door het mengsel.
  • Schep met een kleine ijsschep bolletjes van het deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de koekjes in 8-10 minuten goudbruin. Laat compleet afkoelen voor je ze opeet. Als het erg warm is, kan je de koekjes het beste in de koelkast bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...