9 juni 2012

Zelf bouillon maken

Op Twitter retweette ik onlangs een aantal tweets van Gizzi Erskine waarin ze aangaf dat je nog zo gezond kan eten, zolang je bouillonblokjes gebruikt waar MSG in zit, doe je al je goede bedoelingen teniet. En daar ben ik het mee eens. Ik ga nu niet een hele verhandeling houden over waarom MSG zo slecht voor je is. Als je dat wil weten zou ik zeggen, Google is your friend. Wat ik wel ga doen is zeggen dat zelf bouillon maken helemaal niet moeilijk is en bovendien veel lekkerder.

Is het het gemak van een bouillonblokje dat je tegenhoudt? Niet nodig. Je kan de bouillon gewoon invriezen in porties van een halve liter, wat gelijk staat aan 1 bouillonblokje. Heb je niet zo veel ruimte? Laat de bouillon dan flink inkoken en vries deze in in een ijsblokjeszak. Dan heb je ook bouillonblokjes, maar dan zelfgemaakt.

Dit recept kan trouwens twee kanten op. Zonder de kip heb je een lekkere groentenbouillon, met kip een kippenbouillon. Ik zal hier de kippenbouillon beschrijven, voor een groentenbouillon kan je het recept dus volgen zonder de aanwijzingen voor de kip.Ingrediënten:
 • 3 dikke wortels
 • 6 stengels bleekselderij
 • 2 uien
 • 2 preien
 • 4 l water
 • 1 bouquet garni (bosje kruiden, bij elkaar gebonden met touw, bijvoorbeeld tijm, laurier, roosmarijn en peterselie)
 • peper en zout
 • Optioneel: Anderhalve kilo (soep)kip

Bereiding:
 • Was alle groenten goed en snijd deze grof. Doe in een pan. Voeg hier de bouquet garni, peper en zout en de kip aan toe. Giet hier het water bij.
 • Laat het water aan de kook komen. Zodra dit het geval is, zet je het vuur laag. Schep het schuim elke paar minuten van de soep af om te voorkomen dat deze blind slaat (= troebel wordt). Als er geen nieuw schuim meer vormt, dek je de pan af en laat deze op zo laag mogelijk vuur 1 tot 2 uur trekken.
 • Laat de bouillon een nacht afkoelen.
 • Haal de kip uit de bouillon en zeef de bouillon. Als er veel vet op de bouillon ligt, schep dit er dan af.
 • De bouillon is nu klaar. Eventueel kan je deze verder inkoken voor een sterkere smaak. Het kippenvlees kan je in de soep doen voor een lekkere kippensoep, of je gebruikt het in een salade of op een broodje.

3 opmerkingen:

 1. En de paprikachips, nasikruiden, diverse soorten worst (o.a. rookworst) maken we dan ook maar meteen zelf. Zelfgemaakte bouillon is natuurlijk veel lekkerder dan van een blokje, maar dat heeft op zich niets te maken met het slecht zijn van GSM, wat tot nu toe nog nooit aangetoond is. Een vriend van ons heeft altijd zo'n last van eten van de Chinees (komt door de vetsin oftewel E621 zegt hij), maar na het leegeten van een zak chips o.i.d. heeft hij nooit last (ook E621), dus het zit bij veel mensen toch tussen de oren. Maar zelfgemaakte bouillon is natuurlijk heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie!

   Hoewel ik snap wat je zegt, zijn paprikachips, nasikruiden en rookworst wel gemaksvoedsel. Nasikruiden kan je sowieso makkelijk zelf maken en paprikachips en worsten zijn ook zonder E621 te vinden. Bovendien eet je van paprikachips of rookworst maar een klein beetje, terwijl je, als je een kom soep eet, zomaar 300 ml bouillon binnen krijgt.

   Het 'last' hebben van het eten van ve-tsin is trouwens niet eens mijn voornaamste punt, maar meer het feit dat het een nutteloze, chemische smaakstof is waar we allemaal aan gewend zijn geraakt waardoor we niet meer weten hoe echt eten hoort te smaken. Ik denk dat we te makkelijk naar kant-en-klaar voedsel grijpen en daardoor denken dat we niet meer om E621 heen kunnen. En dat is het beeld dat ik probeer te ontkrachten.

   Hoe dan ook, dankjewel voor je input. Vind het fijn om ook kritische berichten te lezen!

   Verwijderen
 2. Dank je voor het recept! Leuke blog heb je! Love the name :D
  Ik ben het met je eens hoor, ik wil gewoon geen "troep" meer kopen gezien ik inmiddels te goed weet wat er allemaal inzit. Vandaar mijn speurtocht op google en kwam ik bij jou uit. Het feit dat ze over chips syntetische stoffen mikken om het smaak te geven en er dezelfde ingrediënten zitten in dove showergel als in de cup a soup (dank u wel unilever) maak ik het liever zelf en... het is nog lekkerder ook!

  BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...