28 mei 2012

Frisse citroentiramisu

Onlangs ging ik met collega L. uit eten. We wilden tapas en kwamen uit bij restaurant Maria aan de, hoe kan het ook anders, Mariaplaats in Utrecht. Het eten was heerlijk en het toetje zo mogelijk nog beter. De citroentiramisu die ik bestelde was echt hemels. Ik ben al gek op normale tiramisu maar ik ben eigenlijk niet echt een koffieliefhebber. Deze citroenversie was dus een welkome afwisseling.

Na mijn eerste hap riep ik al: “Dit ga ik zelf maken!” En zo geschiedde. Een Italiaans etentje met 5 personen bleek een prima gelegenheid voor dit recept. Deze tiramisu kost evenveel tijd als het maken van de normale versie dus daar hoef je het niet voor te laten.

Overigens gebruikte ik zelf citroenbrandewijn voor dit recept, maar dit kan je natuurlijk vervangen door Limoncello of gewoon door iets meer citroensap als je het alcoholvrij wil houden.


Ingrediƫnten:
  • 125 ml water
  • 115 gram suiker + 4 eetlepels
  • 2 eieren, supervers en biologisch
  • Sap van 1 citroen
  • 3-4 eetlepels citroenbrandewijn
  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 2 pakken lange vingers of savoiardi

Bereiding:
  • Meng de 115 gram suiker met het water in een steelpan en verwarm tot de suiker volledig is opgelost. Haal het water van het vuur en doe hier het citroensap bij. Laat afkoelen en voeg citroenbrandewijn toe. Zeef het mengsel eventueel als er veel vruchtvlees of pitjes in zitten.
  • Splits de eieren. Klop de eigelen met de 4 eetlepels suiker licht en schuimig. Klop ook de eiwitten stijf. Klop in een derde kom de slagroom stijf. Klop dan de mascarpone door de eigelen.
  • Spatel de slagroom door de het eigeelmengsel. Spatel hier vervolgens ook de eiwitten door.
  • Leg in een langwerpige schaal 1 laag van de lange vingers en giet hier vervolgens het citroenwater overheen. Stop als de lange vingers niets meer in zich opnemen. Je wil ze zo nat hebben dat ze zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.
  • Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers.
  • Leg een nieuwe laag lange vingers over het mascarponemengsel en giet hier voorzichtig de tweede helft van het citroenwater overheen. Stop weer als de lange vingers verzadigd zijn. Het kan zijn dat je een klein beetje citroenwater overhoudt. (Dit kan je prima opdrinken met wat spa rood er door. )
  • Verdeel de tweede helft van het mascarponemengsel over de lange vingers.
  • Dek af met vershoudfolie. Laat minstens 6 uur opstijven in de koelkast. Garneer eventueel met een plakje citroen.

6 opmerkingen:

  1. Het ziet er heerlijk uit, maar zou je misschien nog even kunnen aangeven hoeveel suiker bij het water moet en hoeveel bij de eierdooiers?

    Dank,
    Marit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb inderdaad een fout gemaakt in dit recept, wat stom. Dankjewel voor je oplettendheid!

      De 115 gram suiker gaat in het water en er moeten nog 4 eetlepels suiker bij de eidooiers. Kan het nu niet aanpassen in het recept omdat ik op mijn telefoon zit, maar zal het morgen even veranderen.

      Verwijderen
  2. leuk recept;) maar er staat in het recept dat er eieren in moeten maar ik kan in de ingredienten lijst geen eieren ontdekken. hoeveel eieren zijn er nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tsjongejonge, ik zit wel de mutsen met dit recept zeg!

      Heb het aangepast, er moeten twee eieren in.

      Ik weet niet waar ik mee bezig was toen ik dit recept uitschreef. Sorry!

      Verwijderen
  3. Ik heb afgelopen zomer zelf een citroentiramisu in elkaar bedacht, grotendeels volgens dezelfde lijnen, maar dan ook nog met een laagje zelfgemaakte lemoncurd bovenop, was ook erg lekker...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's ook lekker inderdaad. Goede tip, dankjewel!

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...