30 maart 2012

Ouderwetsche boterkoek

Een paar weken geleden had ik het met R. over de perfecte boterkoek. We waren het erover eens dat deze compact maar geen blok beton moest zijn, een licht krokante buitenkant moest hebben en vooral niet te zoet. Vervolgens begon de zoektocht naar deze boterkoek in diverse winkels, bakkerijen en op de markt. Conclusie: niet te vinden. Na ons misselijk gegeten te hebben aan net-niet-boterkoek, besloot ik het zelf maar eens te proberen.

Ik heb al eens eerder boterkoek gemaakt. Zo’n 10 jaar geleden. Het was één grote mislukking. Met een pak van Koopmans, nog wel. Dit keer besloot ik het helemaal zelf te doen en gelukkig ging dat een stuk beter.

Belangrijk bij het maken van deze boterkoek is dat je een dichte taartpan gebruikt (26 cm doorsnee) en geen springvorm. Bij een springvorm komt de boter namelijk uit de vorm lopen en staat binnen de kortste keren je keuken blauw. Heb je geen taartpan? Dan kan je ook de binnenkant je springvorm bekleden met aluminiumfolie.


Ingrediënten:
  • 250 gram roomboter (geen margarine, halvarine of iets dergelijks)
  • 250 gram suiker
  • 250 gram bloem
  • 1 ei (L)

Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Kluts het ei.
  • Meng bloem en suiker door elkaar. Doe hier het ei bij, maar houd een klein beetje van het ei achter om de boterkoek mee te bestrijken. Voeg de boter toe en meng tot een glad deeg.
  • Doe het deeg in de taartpan. Druk plat met de achterkant van een lepel. Bestrijk met het achtergehouden ei en trek met een vork een mooi patroon in het deeg. Bak 25-30 minuten of tot goudbruin. Laat helemaal afkoelen voor je de boterkoek eet.

2 opmerkingen:

  1. ik moet nog leren de magnetron te gebruiken.
    Maar de boterkoek wil maar niet lukken
    Wat goede adviezen kan ik wel gebruiken.
    Hoe ? zie ik bovenstaand.
    Maar hoe in die magnetron( Combi)
    welke stand voorverwarmen en welke om te bakken
    Op het draai rooster hoog of laag
    of op het vierkante rooster of de plaat bierkant
    Het word en is steeds een kruimelige koek die droog en niet gaar lijkt.
    Ik wil er één lekkerkrokant Wie kan mij helpen met al die info voor mijn magnetron.
    Staat er maar semier bij de uitleg
    Kon ik deze wel hier plaatsen???
    Anders sorry en/of alvast bedankt voor jullie hulp

    Vr gr Ria (1946)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een beetje moeilijk om dat vanaf hier te beoordelen aangezien elke oven en magnetron anders zijn. Maar als je koek droog en niet gaar lijkt zou ik zeggen dat je temperatuur te hoog is. Dus probeer de baktemperatuur eens met 10 graden te verlagen?

      Hopelijk heeft dit je geholpen!

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...