13 februari 2012

Homemade Thai Sweet Chili sauce

Thai sweet chili sauce is een haast onmisbaar ingrediënt in mijn keuken. Het is haast triest om toe te geven, maar wel waar. Het geeft snel veel smaak aan sauzen, is een prima basis voor een saladedressing en zelfs een simpele tosti wordt er stukken lekkerder mee. Maar eigenlijk vind ik het heel vervelend dat ik dit steeds uit een fles haal. Want ik hou helemaal niet zo van koken met pakjes en zakjes. De enige juiste volgende stap was dus om het zelf maar te maken.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik verschillende recepten tegen, waarbij de meeste recepten veel suiker bevatten en erg lang ingekookt moesten worden. Het recept dat ik uiteindelijk gebruikte bevatte gelukkig minder suiker, en wat maïzena om die jelly achtige textuur te krijgen. Kortom: minder suiker, snel klaar en vreselijk lekker. Dit recept is echt ontzettend makkelijk om te maken, dus als je net zo gek bent op Thai sweet chili sauce als ik, maak het dan ook eens zelf. Je gasten zullen onder de indruk zijn.


Ik gebruikte trouwens 3 rode pepertjes zonder zaadjes. Ik vind de textuur van de zaadjes namelijk niet zo lekker. Als je daar geen moeite mee hebt, laat ze er lekker in. Deze saus wordt trouwens steeds minder heet naarmate je hem langer laat staan.Aangepast van She Simmers
Voor ongeveer 250 ml saus
Ingrediënten:
 • 3 teentjes knoflook
 • 3 lange rode pepertjes
 • 100 gram suiker
 • 190 ml water
 • ½ eetlepel zout
 • 60 ml appelciderazijn
 • 1 eetlepel maïzena
 • 2 eetlepels water

Bereiding:
 • Doe knoflook, peper, suiker, 190 ml water, zout en appelciderazijn in een blender. Pureer alle ingrediënten tot je hele kleine stukjes peper over hebt.
 • Doe dit mengsel in een steelpan en verwarm. Laat ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen.
 • Maak een mengsel van de maïzena en de 2 eetlepels water. Roer dit goed door, en giet bij het pepermengsel. Laat nog een minuutje zachtjes pruttelen en haal dan van het vuur.
 • Laat de saus afkoelen. Giet vervolgens in een glazen pot en bewaar in de koelkast.

38 opmerkingen:

 1. Waw, wat leuk om dit zelf te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker! En zo makkelijk. Ga je het zelf ook proberen?

   Verwijderen
 2. op een winkeldichte zondag vroeg me broertje nog of ik niet zelf even chilisaus kon gaan maken. Keileuk dat je dit zelf maakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha! Geef hem dit recept, dan kan hij het de volgende keer zelf.

   Verwijderen
 3. Wat een leuk idee! Ik vind dit ook leuk als culinair cadeautje, ga ik onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is inderdaad een leuk cadeau, dat had ik nog niet bedacht.

   Verwijderen
 4. Echt super leuk, het staat op mijn to-do lijst

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tof! Ben benieuwd wat je er van vindt.

   Verwijderen
  2. José
   Blondie bedankt.
   Ik heb een eetcafé in Portugal. Niet aan de kust, maar in het binnenland, tegen de Spaanse grens. De saus kopen, is bijna onmogelijk. Ik moet 120 km rijden en het is ontzettend duur hier. Dankzij jou heb ik dit probleem opgelost. Nogmaals van harte bedankt. josé.

   Verwijderen
  3. Joh, wat leuk om te horen! Ben echt blij dat je hiermee geholpen bent. Wie weet kan je het ook nog wel zelf verkopen daar, als er meer mensen zijn die het zoeken. ;)

   Verwijderen
 5. Hoi Blondie,

  Ik heb net je saus voor de 2de keer gemaakt. De eerste keer met 3 pepers uit eigen kas. Die zijn heerlijk smaakvol, maar ook erg sterk b=van smaak. Dat was toch wat aan de sterke kant (tikkie maar hoor, ahhumm). Daarna nog een keer gemaakt zonder pepers. Beide gemengd en nu is hij perfect. Gewoon niet te vergelijken met een flesje.
  Dank voor het recept, ik had allen het gevoel dat het niet goed ging door de azijn en het koken daarvan.
  Nu snel de Vietnamese loempia's in de frituur.

  Jean-Paul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ging er niet goed dan? Ik heb daar namelijk nooit problemen mee gehad. Anders zou je eventueel kunnen proberen de azijn pas op het laatst toe te voegen.

   Verwijderen
  2. Het ging wel goed. Prima zelfs, alleen het verdampen van de azijn rook nogal sterk waardoor ik dacht van "ik weet niet of dit goed gaat", maar ik weet nu dat dat zo hoort.
   Nee hoor, nogmaals heerlijke saus. Zoveel beter dan uit de fles..

   Verwijderen
 6. Ik zit momenteel in Mexico en daar hebben ze dus heel veel soorten chili sauzen maar niet de thai sweet!! Dus ben heel blij met je recept. Doe er toch een beetje meer suiker bij, maar dat komt omdat de pepers hier veeel scherper zijn dan in NL. Ben benieuwd wat mijn Mexicaanse vrienden van de saus vinden ;) Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook heel erg benieuwd! Hoop dat ze het lekker vinden.

   Verwijderen
  2. Haha het is een ware hit hoor! Ze vinden het heerlijk bij de chickenwings. Weet nu wat ik ze kan geven als afscheidscadeau. Jouw recept! (maar dan wel het spaans) ;-)

   Verwijderen
  3. Haha, tof! Echt heel cool dat mijn recept zo ver 'reist'. :D

   Verwijderen
 7. Hoi,
  ik zit gewoon in Santpoort Noord en heb met dit recept ook chili saus gemaakt.
  Alleen heb ik er 3 kleine zelfgekweekte adjoema pepertjes in gedaan.
  De saus staat nu af te koelen...
  Natuurlijk wel al geproefd en hij is heerlijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aww, nu is het net alsof het in Nederland niet goed genoeg meer is als mijn recept gebruikt wordt ;) Ik ben ook supertrots dat er in Santpoort Noord een pot chili saus staat hoor. En met zelfgekweekte adjoema pepers nog wel. Lekker pittig dus!

   Verwijderen
 8. Hoi! Enig idee hoe lang deze saus houdbaar is?
  Gaat dat om dagen of eerder weken?

  Groeten, Tessa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat hij een week of 4 wel redt. Maar proef voor de zekerheid van tevoren even om het zeker te weten. Bij mij heeft hij nooit langer dan 3 weken overleefd ;).

   Verwijderen
 9. Hoi Claudia,
  Ik heb van de week je recept geprobeerd, en het was supergoed gelukt! Ik heb een bewerking van dit recept ook op mijn eigen website gezet www.ongewoonlekker.com met een vermelding van jouw website. Kook ze! :) Groetjes Jody

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! En wat fijn dat het zo goed gelukt is. Dankjewel voor de vermelding :D

   Verwijderen
 10. Wat ik in dit verhaal mis is het volgende, door de pot goed met heet water en soda te reinigen en na te spoelen met krijg je een goede bewaarpot. Saus heet in de pot doen, sluiten en dan afkoelen. Mede met de suiker kan je de chilisaus maanden bewaren. Wel na het maken de smaken laten rijpen, minimaal een week. Met een schone lepel chilisaus uitscheppen. Maanden bewaren, per definitie niet persé in de koelkast.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mist dit in het verhaal omdat ik het zelf niet zo gedaan heb. Bij mij redt zo'n saus het geen maanden dus heeft het voor mij ook weinig zin om het zo te doen. Maar wel een goede tip voor de mensen die dat wel willen, dank je! :)

   Verwijderen
 11. Vanuit Rhoon - Rotterdam: Vanmorgen zegt mijn man: Die chilisaus uit de supermarkt, daar zitten zeker ook allerlei onnodige toevoegingen in" Ik ff googelen om zelf de zoete chipsaus te maken. En ja hoor alle ingrediënten in huis, dus aan het kokkerellen. Wat een leuk recept, en zo makkelijk te maken. Vanmorgen gemaakt, de pot staat in de koelkast! Zal het idd niet lang redden denk ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit soort reacties maken me zo blij! Fijn om te horen dat je het een geslaagd recept vindt. Geniet ervan! :D

   Verwijderen
 12. Kan het ook in een plastic bakje bewaard worden? Heb op het moment geen lege glazen potten haha en wil het recept graag uitproberen haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vast wel! Zolang het bakje goed schoon is. Het is hooguit iets minder lang houdbaar.

   Verwijderen
 13. Bedankt voor de snelle reactie! Ga vandaag of morgen aan de slag

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vandaag ga ik de saus maken waarbij ik de suiker ga vervangen door blaadjes van de honingplant. Ik hou jullie op de hoogte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt ook goed! Ben erg benieuwd hoe dat gaat. Denk dat de saus dan wel iets dunner wordt want de suiker helpt ook met de textuur, maar hopelijk valt dat mee. Succes!

   Verwijderen
  2. Dat klinkt ook goed! Ben erg benieuwd hoe dat gaat. Denk dat de saus dan wel iets dunner wordt want de suiker helpt ook met de textuur, maar hopelijk valt dat mee. Succes!

   Verwijderen
 15. Vandaag ga ik de saus maken waarbij ik de suiker ga vervangen door blaadjes van de honingplant. Ik hou jullie op de hoogte.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik was een beetje aan het zoeken naar een makkelijk recept voor een chilisaus. Nou die heb ik nu gevonden! Ik ga hem dan wel maken met rode habanero savina (+- 20 stuks) want ik houd wel van een pittige variant. Tevens ga ik het maken voor een 500 ml saus dus ga alles sowieso verdubbelen qua ingrediënten.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Net klaar met het maken van dit recept. De pepers vervangen door habanero's en ongeveer voor een 600 ml saus. Super lekker en superheet! Ik heb overigens 1 derde deel rietsuiker en 2 derde deel normale suiker gebruikt en een stukje gember toegevoegd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Supertof dat je laat weten hoe het is gegaan! Ben blij om te horen dat het een succes is. Enjoy!

   Verwijderen
  2. Supertof dat je laat weten hoe het is gegaan! Ben blij om te horen dat het een succes is. Enjoy!

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...