21 januari 2012

Semi-skinny comfort food: Spaanse tortilla


Comfort food kent vele vormen. Voor mij heeft het meestal de vorm van vet en met veel koolhydraten. Ongezond dus, maar dat is van ondergeschikt belang. Hartig of zoet maakt me meestal ook niet zoveel uit. Op een rotdag maak je me net zo blij met een bord pasta 4 formaggi als met een goed stuk boterkoek. Maar er is een aantal recepten dat voor mij past in het hokje comfort food terwijl het aantal koolhydraten en/of vet best wel meevalt. De Spaanse tortilla is hiervan een mooi voorbeeld. Door de grote hoeveelheid groenten is dit, voor comfort food begrippen, best gezond. Bovendien is het een eenpansgerecht dus je hebt na afloop weinig afwas.


Het omdraaien van dit gevaarte vraagt enige oefening. Een paar tips om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen:
1) Gebruik een anti-aanbak pan met voldoende olie.
2) Leg een bord dat groter is dan de pan op zijn kop op de pan. Pak de pan met een hand beet terwijl je met de andere hand het bord vasthoudt. Draai het geheel in één vloeiende beweging om. Laat de tortilla van het bord weer in de pan glijden.
3) Als je de tortilla in zijn geheel wil opdienen kun je deze weer op een bord laten glijden. Makkelijker is kleine driehoekjes snijden en deze serveren.
Mocht deze tortilla nou nog niet comforting genoeg zijn, dan kun je altijd nog een stuk boterkoek nemen als toetje. Of na je toetje. Voor deze keer mag het.


Voor 4 personen
Ingrediënten:
  • ½ courgette in blokjes
  • ½ groene paprika in blokjes
  • ½ bakje champignons in plakjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 gram chorizo, in blokjes
  • Handvol sperziebonen, geblancheerd (optioneel, de mijne kwamen uit de vriezer)
  • 100 gram diepvriesfrietjes (optioneel en don’t ask)
  • 8 - 9 grote eieren
  • Scheutje melk
  • Handvol gehakte peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:
  • Fruit de chorizo, ui, paprika en courgette in de olijfolie aan. Voeg hier na een paar minuten ook de champignons aan toe. Na weer een paar minuten gaan ook de sperziebonen en diepvriesfrietjes in de pan. Bak dit een paar minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop in een kom de eieren los. Voeg hier de melk en peterselie aan toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de pan met groenten op zo laag mogelijk vuur en giet hier het eiermengsel op. Roer even voorzichtig door om er zeker van te zijn dat het ei de bodem van de pan raakt. Leg een deksel op de pan en laat zachtjes bakken tot het ei net gestold is aan de bovenkant.
  • Draai het ei om en bak nog een paar minuten zodat ook de bovenkant van het ei goudbruin is.
  • Snijd de tortilla in 8 driehoekjes en serveer er 2 per persoon. Lekker met een salade en stokbrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...