18 januari 2012

Sambal peteh

Voordat ik in een Indonesische schoonfamilie terechtkwam dacht ik altijd dat ik geen fan was van pittig eten. Inmiddels moet ik daarop terugkomen. Als mijn schoonmoeder weer eens sambal maakt, komt er steevast een potje onze kant op. Mij hoor je niet klagen, inmiddels ben ik groot fan.

Mijn schoonmoeder vindt het stiekem erg leuk dat een blanda (blanke) zo van de Indonesische keuken geniet. Haar verbazing werd nog groter toen bleek dat ik peteh bonen lekker vind. Deze bonen, ook wel stinkboontjes genoemd, vallen namelijk niet bij iedereen in de smaak. Elk Indonesisch familielid dat hoort van mijn voorkeur voor deze boontjes roept iets in de richting van “maar die lust ík niet eens!” Prima, more for me!

Foto: bron

Toen ik gisteravond bij mijn schoonouders binnenliep vroeg mijn schoonmoeder of ik wel eens sambal peteh op had. Ik kon nog niet eens zeggen dat dat niet het geval was, of ze stond al in de keuken om het te maken.

Petehbonen zijn te koop bij de toko en kunnen prima ingevroren worden. Deze boontjes worden niet voor niets stinkboontjes genoemd, want ze hebben een sterke geur. En schrik niet als je naar het toilet gaat, deze bonen hebben hetzelfde effect op je urine als asperges.


Mijn potje sambal peteh ga ik niet met jullie delen, het recept wel. Met dank aan mijn schoonmoeder dus.

Ingrediënten:
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • Halve ui, fijngesnipperd
  • 1-2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 100 gram peteh bonen, fijngesnipperd
  • 350 gram sambal
Bereiding:
  • Verwarm de wok op hoog vuur tot deze goed heet is.
  • Doe de olie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook en petehbonen aan tot de aroma's vrij komen. Laat ze niet bruin worden.
  • Voeg de sambal toe en laat deze een minuutje meebakken. Zet het vuur uit en laat de sambal in de wok afkoelen voor je het in een gesteriliseerde pot doet. Dit om te voorkomen dat de pot barst.

3 opmerkingen:

  1. Hoi Blondie,

    ik woon in Thailand en ik heb hier geen sambal (ik denk dat je sambal oelek bedoelt),wel een heleboel pepertjes. Hoeveel gram pepertjes moet ik gebruiken ?

    Met vriendelijke groet,
    Leo (ook een blanda die van sambal peteh houdt !)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Leo,

      Ik zou zeggen, probeer je eigen sambal (oelek inderdaad) te maken. Je kan hier veel recepten online voor vinden. Denk dat je met 300-350 gram pepertjes een heel eind komt. Extra ui en knoflook erdoor, beetje zout en bruine basterdsuiker (of gula djawa), in de vijzel en even aanbakken en je hebt sambal oelek. Dan hoef je er in principe alleen nog de peteh doorheen te doen.

      Hopelijk kan je hier iets mee. Laat je me weten of het is gelukt? Ben heel benieuwd!

      Verwijderen
  2. Sambal bajak 1
    10 rode lomboks,
    5 rode uien,
    ½ theelepel trasie,
    1 vinger lengte sereh,
    Javaansesuiker,

    Asemwater en zout naar smaak. De lomboks zonder pitten fijnmaken met de uien, de
    trassie en het zout. Fruit nu de sambal in 1 ½ eetlepel warme klapperolie met de sereh
    samen en voeg het laatst de suiker en het asemwater toe. Men kan er ook een eetlepel
    dikke santen in doen en dan de sambal opkoken tot de olie eruit komt.

    Sambal bajak 6

    Sambal is onlosmakelijk verbonden met Indonesische keuken. Er zijn talloze variaties. Je kunt dit bijgerecht indelen in twee categorieën: Sambal mentah (rauwe sambal) en Sambal matang (gekookte sambal). Sambal mentah houdt in dat alle ingrediënten rauw in de cobek gestampt worden. Bij Sambal matang worden de ingrediënten ingekookt of kort geroerbakt met een beetje olie voordat deze gestampt worden. Ja, ik schrijf gestampt want Sambal hoor je in de cobek (stenenvijzel) te maken, niet in de blender of keukenmachine. Te zacht gepureerde sambal in de blender of keukenmachine heeft meestal geen bite.

    Een van de kenmerken van Sambal bajak (badjak) is de zoete smaak daarvan. Dus schrik niet van de hoeveelheid suiker in het recept. Deze Sambal wordt meestal gegeten bij witte rijst, gebakken kip, vis, vlees, tahoe of tempe vergezeld met verse lalap (rauwe groente zoals witte kool, komkommer en mini aubergines).

    Ingrediënten
    10 rode pepers
    3 rawit (bird's eye chilli te koop bij de toko)
    2 sjalotten
    4 kemirinoten
    1 theelepel terasi
    1 cm laos (galangal)
    1 serehstengel
    2 jeruk purut bladeren, ragfijn snijden
    1 eetlepel tamarinde, in warm water weken, pers de pulp uit
    100 gram gula jawa (vervangbaar met bruine basterdsuiker)
    2 eetlepel kokosmelk
    zout
    2 eetlepel zonnebloemolie
    Stamp rode pepers, rawit, sjalotten, kemirinoten in de cobek of hak ze grof in de blender/keukenmachine.
    Prak de laos en serehstengel.
    Warm de zonnebloemolie in de pan op middelhoge vuur.
    Roerbak de pasta van stap 1, de laos en serehstengel totdat de aroma vrijkomt.
    Voeg de ragfijn gesneden jeruk purut bladeren, de suiker, kokosmelk, de tamarinde pulp en zout naar smaak.
    Kook de Sambal gedurende 10 - 15 minuten.
    Koel de Sambal Bajak af voordat je die in de afgesloten pot bewaart.
    In de afgesloten pot blijft Sambal Bajak 2 - 3 weken goed in de koelkast

    Tip:
    Te veel kokosmelk over? Vries deze in klein porties in.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...