2 januari 2012

Oma's zuurkool met banaan

Gek genoeg ben ik niet opgegroeid met veel Hollandse kost. Misschien komt het door mijn Marokkaanse vader. Misschien komt het door mijn drang naar nieuwe smaken. Of misschien komt het doordat mijn moeder een hekel had (en heeft) aan aardappelpuree en gekookte aardappels. Laten we wel wezen, bijna alle Hollandse kost begint hiermee.

Mijn oma, daarentegen, is er gek op. Deze zuurkool met banaan is dan ook haar recept. Voor mij was zuurkool met banaan de normaalste zaak van de wereld, tot ik wel erg vreemde reacties kreeg als ik dit gegeven uit mijn jeugd met de wereld deelde. Ik kan me nog steeds niets voorstellen bij zuurkool met appel. Ach, het is maar waar je aan gewend bent.
Voor 4 personen
Ingrediënten:
 • 1 kilo kruimige aardappelen
 • 100 ml melk
 • klontje boter
 • ¼ theelepel nootmuskaat
 • zout en peper naar smaak
 • 500 gram zuurkool
 • 4 rijpe bananen
 • 500 gram gehakt

Bereiding:
 • Schil en kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Kook ook de zuurkool in ongeveer 20 minuten gaar. Bak intussen het gehakt rul en snijd de bananen in plakjes. Giet de aardappelen en de zuurkool af.
 • Stamp met een stamper de aardappels tot puree. Maak het met de melk en een klontje boter wat smeuïger. Voeg hier ook de nootmuskaat, zout en peper aan toe.
 • Schep de helft van de aardappelpuree in een laagje in de ovenschaal. Verdeel hier het gehakt over. Vervolgens gaat de zuurkool er overheen en daarna de banaan. Eindig met de rest van de aardappelpuree. Maak hier met een vork een patroontje in.
 • Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 200 graden tot de bovenste laag aardappelpuree een beetje krokant is geworden. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Serveer met jus.

10 opmerkingen:

 1. brrr... banaan, dat wordt toch snottig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Laura: Hahaha! Ik zou toch niks snottigs eten? Het blijft echt lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. blij je recept te vinden. Aangezien de Allerhande site me in de steek laat en dit de allerlekkerste zuurkoolschotel is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha! Dankjewel :D Ben blij dat ik een medestander heb in mijn mening over deze zuurkoolschotel.

   Verwijderen
 4. Yes, dat zocht ik. Bij ons thuis was dit vroeger ook een geliefd recept.
  Thx.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij eten nooit zuurkool, simpelweg omdat we het geen van allen lekker vinden op de ouderwetse stamppotmanier. Vorig haar een recept van een vriendin geprobeerd met ananas en kerrie, ik vond het wel lekker, maar man en kids absoluut niet. Vandaag jouw variant geprobeerd, die ik heel smakelijk vond! Maar helaas... De rest vond het allemaal erg lekker, alleen jammer dat er zuurkool in zat... Pffff. Ik ga 'm dus nog wel een keer maken, maar dn met broccoli of bloemkool i.p.v. zuurkool :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben benieuwd of banaan en broccoli of bloemkool een goede combi zijn. Hoor het graag! En anders gewoon lekker deze schotel maken als je het huis voor jezelf hebt ;)

   Verwijderen
 6. Jaaa, precies het recept van mijn jeugd waar ik naar op zoek was. Eens kijken of ik hiermee ook een jeugdherinnering voor mijn kinderen kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat leuk! Ik hoop dat het jullie smaakt!

   Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...